Hatice Ozcelik saknar sin man och Suheyl Ozcelik sin far Ismet Özcelik (som stavar med Ö). Fadern deporterades från Malaysia i fjol och riskerar ett långt fängelsestraff i Turkiet.
Hatice Ozcelik saknar sin man och Suheyl Ozcelik sin far Ismet Özcelik (som stavar med Ö). Fadern deporterades från Malaysia i fjol och riskerar ett långt fängelsestraff i Turkiet.

Drabbade i Sverige: Så kidnappas gülenister

Nurettin Aytug deporterades från Irak till Turkiet, där han satt häktad i 500 dagar. Familjen Ozcelik saknar i sin tur sin pappa, farfar och make. Han riskerar många års fängelse efter att ha utlämnats från Malaysia. Nu bor de i Sverige och berättar om förföljelsen.

ANNONS
|

Nurettin Aytug säger sig vara den förste så kallade gülenisten av ett hundratal som deporterats från utlandet efter kuppförsöket i Turkiet den 15 juli 2016. Enligt kritikerna handlar det om kidnappningar, vilka TT och åtta andra internationella medier nu gemensamt rapporterar om, samordnade av den tyska redaktionen Correctiv.

Turkiet beskyller predikanten Fethullah Gülen och dennes anhängare för kuppförsöket. Aytug hade varit landchef i Irak för Bank Asya, grundad av gülenister.

- Det räckte för att vara misstänkt, säger Aytug till TT.

ANNONS

För bara 1,5 månad sedan lyckades han återförenas med sin familj i Sverige efter en bildligt och bokstavligt mycket lång resa.

Komiska anklagelser

Efter kuppförsöket fruktade Aytug för sin säkerhet där familjen bodde, i Arbil i irakiska Kurdistan. Så de tänkte flyga till Stockholm. De andra passerade passkontrollen men Aytug greps av kurdisk säkerhetstjänst.

- Jag frågade varför men fick inget svar.

Med huvudet övertäckt och händerna bakbundna kördes han till turkiska gränsen och överlämnades till säkerhetstjänsten MIT.

Omkring 500 dagar i häkte följde, i stort sett utan besök. Först anklagad för "komiska, obrottsliga saker" som att försöka skaffa utrustning till ett Gülensjukhus. Men sedan för "fejkanklagelser", säger han:

- De hävdade att jag var Gülenrörelsens ledare i Kurdistan och anklagade mig för medhjälp till den kurdiska PKK-gerillans mord på MIT-agenter. De kallade mig terrorist. Det var hemskt.

ANNONS

Aytug friades dock i domstol. Men en ny rättegång hotade efter överklagande. Han flydde då till Sverige.

"Som i en maffiafilm"

Någonstans i Sverige möter TT också tre generationer av familjen Ozcelik. Fadern Ismet Özcelik (som stavar med Ö) satt i styrelsen för ett Gülenuniversitet i staden Konya i Turkiet och fick sparken i samband med kuppförsöket. Gülenister greps, stämningen blev hätsk.

- Tidigare goda grannar dödshotade oss, säger sonen Suheyl.

Pappan, mamman och systern flydde och anslöt sig till Suheyl, som jobbade på en Gülenskola i Kuala Lumpur i Malaysia. Men turkiska staten följde efter. På Turkiets begäran greps fadern, liksom sonen och tre till i december 2016. De släpptes mot borgen och fadern fick status som asylsökande av FN:s flyktingorgan UNHCR. Ändå greps fadern på nytt, i maj 2017, två dagar efter det att två vänner frihetsberövats utan ett spår, berättar Suheyl.

- Eftersom vi kände att min far inte var säker i Kuala Lumpur körde vi till en annan stad. På vägen blev vi förföljda och på en bensinstation omringades vi av flera bilar och 25–30 civilklädda personer. Som i en maffiafilm.

ANNONS

Bankkonto ett brott

De kallade pappan terrorist.

Sonen har ingen annan förklaring till att Ismet Özcelik greps än att han är gülenist. Regimens mål är att alla ska gripas, hög som låg. Han bedyrar att pappan aldrig förespråkat våld eller en kupp mot president Erdogan.

- Min far skulle inte kunna skada en insekt.

Bevisen mot pappan är "absurda" som att han haft en viss kommunikationsapp på sin telefon och ett konto i Bank Asya. Han riskerar minst sju års fängelse, tror Suheyl. Han har inte mycket hopp om rättvisa när Ismets fall ska upp i domstol den 20 december.

Varnar omvärlden

Anklagelserna mot Ismet Özcelik och Nurettin Aytug är typiska för dagens Turkiet.

Suheyl Ozcelik liknar det som sker i landet vid etnisk rensning, med gripna i 100000-tal. Både han och Nurettin Aytug befarar att det blir värre.

- Världen måste vara medveten om förföljelserna och stoppa brutaliteten i Turkiet, säger Ozcelik.

ANNONS

- Om Erdogan bara vill är jag säker på att han kommer att döda alla, för han är en diktator. Som Saddam, som Gaddafi, hävdar Aytug.

TT

ANNONS