Träd som skuggar solpaneler får inte överklagas

Frågan var vilken miljönytta som väger tyngst: solcellerna på villataket eller kommunens skuggande träd? Domen som skulle avgöra striden i Vallberga blev en antiklimax.

ANNONS
LocationVallberga||

Villaägaren Lars Pålsson i Vallberga bad för ett år sedan Laholms kommun att såga ner en gammal björk som skuggar de nya solpanelerna på hans hustak.

Kommunen hade tidigare erbjudit sig att ta bort trädet efter en storm, men när frågan blev aktuell igen sade stadsträdgårdsmästare Michael Reid nej.

– I kommunens policy står det väldigt tydligt att vi inte tar hänsyn till om träd skuggar hus eller uteplatser. Vi tar inte gärna ner friska träd, sade han till HP i april.

Minskad elproduktion

Trädet står i söderläge vid en allmän parkeringsplats. Enligt husägaren minskar dess skugga elproduktionen på taket med en tredjedel.

ANNONS
Lars Pålsson överklagade kommunens beslut att inte ta ner trädet som skuggar hans solpaneler. Men beslut om verkställighet som har fattats direkt av stadsträdgårdsmästaren går inte att överklaga, enligt domen.
Lars Pålsson överklagade kommunens beslut att inte ta ner trädet som skuggar hans solpaneler. Men beslut om verkställighet som har fattats direkt av stadsträdgårdsmästaren går inte att överklaga, enligt domen. Bild: Jonatan Gernes

Lars Pålsson överklagade till förvaltningsrätten. Michael Reid välkomnade en rättslig prövning som ger vägledning när träd ställs mot solceller.

Jag tycker att det är en så dum historia från början till slut.

Men domen som nu har kommit ett halvår senare blev en antiklimax. Stadsträdgårdsmästarens beslut kan inte överklagas, enligt rätten. När det handlar om ren drift kan ett beslut inte bli fråga för en så kallad laglighetsprövning.

Tänker överklaga domen

– Det är konstigt att man blir hänvisad till domstolen om man vill gå vidare, och så kan de inte göra något åt det. Det tar både min och deras tid i onödan, säger Lars Pålsson.

Han har tre veckor på sig att överklaga domen.

– Jag tänker ge det en chans till och se om kammarrätten tar upp det.

Dubbla budskap

Lars Pålsson tycker att kommunen skickar dubbla budskap till medborgarna.

– Å ena sidan uppmuntras man att investera i solceller, å andra sidan ska man inte få ut full effekt bara för att det står ett gammalt träd i vägen, säger Vallbergabon och tillägger:

– Jag tycker att det är en så dum historia från början till slut.

LÄS MER:Kommunens träd skuggar solcellerna på Lars hustak

ANNONS