Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunens träd skuggar solcellerna på Lars hustak

Lars solpaneler eller kommunens björk – vad gör störst nytta för miljön? Den frågan hamnar nu i domstol.
– Jag hade aldrig satt upp solceller om jag vetat att det skulle bli en sådan här cirkus, säger Vallbergabon Lars Pålsson.

Solpaneler på hustaket är bra för både miljö och plånbok. I höstas bestämde sig paret på Kövlingevägen för att göra slag i saken.

– Solceller har blivit populärt och taket har perfekt storlek och lutning mot söder. Vi slog till, säger Lars Pålsson.

I söderläge sett från tomten har Laholms kommun en parkeringsplats och ett stort träd som står och skuggar. Men det skulle inte bli några problem, trodde han.

– Tidigare stod det tre träd precis utanför tomten, men efter stormen Berit sågade kommunen ner två av dem eftersom min sambo var jätterädd att de skulle falla. De frågade om de skulle ta alla tre, men vi tyckte det räckte med två.

– Nu med solcellerna var det dumt, konstaterar Lars Pålsson.

”En tredjedel av energiproduktionen går bort och trädet blir inte mindre med tiden”, säger villaägaren Lars Pålsson i Vallberga. Bild: Jonatan Gernes
”En tredjedel av energiproduktionen går bort och trädet blir inte mindre med tiden”, säger villaägaren Lars Pålsson i Vallberga. Bild: Jonatan Gernes

Tar inte ner friska träd

Han fyllde i en ansökan om nedtagning av träd och skickade till kommunen, men fick avslag. Närmsta grannen vill också bli av med trädet. Hon skrev på och gjorde även en egen ansökan, med samma resultat.

– I kommunens policy står det väldigt tydligt att vi inte tar hänsyn till om träd skuggar hus eller uteplatser. Vi tar inte gärna ner friska träd, säger kommunens stadsträdgårdsmästare Michael Reid.

Träd gynnar alla. Solceller gynnar mest ägaren.

Skälen är flera, enligt beslutet: ”Träd är en viktig del av stadens ekosystem så som luftrening, dagvattenhantering, livsmiljöer till djur och estetiskt inslag i hårda miljöer.”

Stjäl en tredjedel

Lars Pålsson svarade med en uträkning av hur mycket solenergi som går förlorad. Han hävdar att trädet minskar elproduktionen med en tredjedel. Det blir 90 000 kilowattimmar under anläggningens beräknade livstid på 30 år.

Kommunen kontrade med en uträkning att björken är värd över 200 000 kronor, men framhöll också att trädets värde är ”mycket mer än bara ekonomiskt”.

– Det är en svår bedömning att räkna på miljönyttan. Men träd gynnar alla. Solceller gynnar mest ägaren, säger Michael Reid.

Laholms kommun tycker att det är bra att rätten ska reda ut frågan om det kommunala trädet som skuggar solceller på en privat villa. Domen blir en vägledning i framtiden, hoppas stadsträdgårdsmästaren. Bild: Jonatan Gernes
Laholms kommun tycker att det är bra att rätten ska reda ut frågan om det kommunala trädet som skuggar solceller på en privat villa. Domen blir en vägledning i framtiden, hoppas stadsträdgårdsmästaren. Bild: Jonatan Gernes

Rätten får avgöra

Lars Pålsson har nu överklagat till Förvaltningsrätten i Göteborg. Rätten ska pröva om kommunens beslut följer lagen.

Det blir konstigt när man uppmanar folk att satsa på solenergi (...) med ena handen, och med andra handen motverkar detta för ett enda träd.

– Jag tycker att man ska vara rädd om träd, men om man gör en uträkning ska man ha med vilken nytta det kan göra för miljön om trädet fälls, säger han och fortsätter:

– Det blir konstigt när man uppmanar folk att satsa på solenergi, elbilar och elcyklar och subventionerar det med skattemedel med ena handen, och med andra handen motverkar detta för ett enda träd.

Michael Reid välkomnar en bedömning från domstolen.

– Det finns inte så många tidigare fall om träd och solceller. En dom gör det enklare för oss att ta beslut i framtiden, säger stadsträdgårdsmästaren.

Fakta: Laholms trädpolicy

• Laholm har en policy som säger att kommunen inte gärna tar ner friska, hela träd.

• Kommunen tar inte heller hänsyn till att träd skuggar eller skymmer utsikten eller om träd står i vägen för exempelvis paraboler och stör mottagningen.

• Solceller är en ny frågeställning som inte berörs specifikt i riktlinjerna.

LÄS MER: Träd krossade bil på p-plats vid skola

LÄS MER: Körde på kommunens träd – krävs på 29 000 kronor

LÄS MER: Skrapade träd med bilen – får betala 26 000

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!