Författaren och tidigare läraren Eva Jagrell vill med sitt nya stipendium uppmärksamma inspirerande kvinnor i Laholms kommun som på olika sätt har visat medmänsklighet.
Författaren och tidigare läraren Eva Jagrell vill med sitt nya stipendium uppmärksamma inspirerande kvinnor i Laholms kommun som på olika sätt har visat medmänsklighet. Bild: Privat

Nytt stipendium lyfter fram dolda hjältinnor

Björn Hellberg har ett, Johannes Brost hade ett annat. Nu instiftar även Laholmsförfattaren Eva Jagrell ett eget stipendium. Det ska gå till dolda hjältinnor som ”spridit fred, frihet och fröjd till andra”.

ANNONS
LocationLaholm||

Det nya Fröjdstipendiet har fått namn efter en av huvudpersonerna i Eva Jagrells senaste bok ”Den otroliga historien om duvungen Fröjd” som kom i höst.

– Det ska delas ut 9 december varje år på Anna-dagen, till dolda hjältinnor, nu levande i Laholms kommun, som har varit inspirerande förebilder, säger Eva Jagrell.

Mjuka värden

Hon lät sig inspireras av det nya Hellbergstipendiet, men vill också ge en motvikt till de många utmärkelser som delas ut inom näringslivet och som historiskt kanske mest gått till män.

– Hjältinnor betyder att de har visat medmänsklighet, men kanske inte synts så mycket. Det är dem vi ska leta efter. Det här är mer mjuka värden, som man inte ser lika mycket. De är väldigt viktiga i den här tiden.

ANNONS

Hjältinnor betyder att de har visat medmänsklighet, men kanske inte synts så mycket.

De första ännu hemliga mottagarna är kvinnor som har varit Eva Jagrells personliga förebilder sedan hon flyttade till Laholm 1969 som nyutexaminerad lärare.

Tar emot förslag

Till kommande år ska vem som helst få lämna förslag. Eva Jagrell och hennes man Bengt Forssberg blir då jury för stipendiet.

Makarna Bengt Forssberg och Eva Jagrell kommer tillsammans att bilda jury för kommande års stipendieutdelningar.
Makarna Bengt Forssberg och Eva Jagrell kommer tillsammans att bilda jury för kommande års stipendieutdelningar. Bild: Evelina Gunnarsson/arkiv

Det ska delas ut årligen ”så länge jag lever”, säger instiftaren. Anna-dagen 9 december valdes efter jungfru Marias mamma Anna, som också är något av en doldis.

– Jag har haft kontakt med Skatteverket och ingen behöver betala någon skatt. Det är ingen stiftelse eller andra inblandade, utan en idé som föddes för några veckor sedan som jag förverkligar.

Nästakärlek

Priset består av Fröjdboken, ett diplom och en summa på 2 000 kronor, varav hälften tillfaller mottagaren och hälften ska skänkas vidare till en organisation som står för parollen fred, frihet och fröjd till andra.

Fröjdstipendiet har fått sitt namn efter huvudpersonen i Eva Jagrells bok ”Den otroliga historien om duvungen Fröjd”.
Fröjdstipendiet har fått sitt namn efter huvudpersonen i Eva Jagrells bok ”Den otroliga historien om duvungen Fröjd”.

– Jag tycker att det är viktigt med medmänsklighet och nästakärlek. Det finns sådana tankar i boken också, hur en av dem offrar sig för att andra ska kunna gå vidare, säger Eva Jagrell.

Utdelningen kommer att ske vid en privat ceremoni på Vingesgatan i Laholm.

LÄS HP:s artiklar om författaren Eva Jagrells böcker:

Hon har skrivit en sannsaga från trädgården i Laholm

ANNONS

Lokala författare lockade stor publik

Flödande tankar utmed en moderlig flod

Eva Jagrell dansar vidare med ny bok

ANNONS