Den kristna friskolan drivs av medlemmar ur Plymouthbröderna.
Den kristna friskolan drivs av medlemmar ur Plymouthbröderna. Bild: Lennart Hildingsson/HP-arkiv

Skolinspektionen granskar OneSchool Global i Långaryd på nytt

Efter SVT Nyheter Hallands avslöjande om att den kristna friskolan OneSchool Global i Långaryd upprättat en uppförandekod som kan strida mot skollagen granskar Skolinspektionen skolan på nytt.

ANNONS
LocationLångaryd|
|

I en rad publiceringar har SVT Nyheter Halland rapporterat om den kristna rörelsen Plymouthbrödernas friskola i Långaryd. TV-kanalen har tagit del av ett hemligt dokument som uppmanar lärare att inte använda material som ifrågasätter att Gud skapade allt liv eller att äktenskapet endast är mellan man och kvinna.

Dessutom har anställda uppgett att de skräms till tystnad genom viteshot i anställningsavtalet. Detta gäller om anställda avslöjar innehållet i skolans avtal eller policys.

Dokumentet med uppförandekoden har varit okänt för Skolinspektionen som tidigare granskat skolan. Efter avslöjandet har Skolinspektionen nu inlett en ny granskning och gjort ett oanmält besök på skolan och då begär att ta del av tidigare okända dokument, som uppförandekoden, rapporterar SVT.

ANNONS

”Det handlar om hur vi tror att vi på bästa sätt får in den information vi behöver”, säger Johanna Tinghammar Bruck, utredare på Skolinspektionen, till SVT.

Vid den oanmälda inspektionen, som ägde rum i förra veckan, genomförde myndigheten också intervjuer med skolans rektor och lärare. Myndigheten ska nu ta ställning till hur den går vidare med de nya uppgifter som framkommit.

Skolinspektionen har tidigare granskat och riktat kritik mot OneSchool Global i Långaryd, det gällde då att undervisningen i sex och samlevnad har uteblivit.

LÄS MER:OneSchool Global uppmanade lärare att inte ifrågasätta att Gud skapade livet

LÄS MER:Efter avslöjandet om kristna friskolan: ”Vi visste inte att uppförandekoden existerade”

LÄS MER:Ronny Löfquist (S): ”En skolform som inte ska finnas”

LÄS MER:Ingen sexualundervisning på Plymouthbrödernas skola

ANNONS