Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

3 153 000 kronor. Det blev slutnotan för att sparka Hylte kommuns dåvarande kommundirektör Per Borg. Bild: TT/arkiv
3 153 000 kronor. Det blev slutnotan för att sparka Hylte kommuns dåvarande kommundirektör Per Borg. Bild: TT/arkiv

Så mycket kostade det att sparka kommundirektören Per Borg

Ett halvår har gått sedan Hylte kommuns högsta chef Per Borg avskedades efter att ha rest på Thailandssemester under coronakrisen. Nu har hela hans avgångsvederlag betalats ut och kommunen har räknat ut slutnotan.
– Det är det största avgångsvederlaget som Hylte kommun någonsin betalat ut, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Drygt 3,1 miljoner kronor. Det blev slutnotan för att sparka Hylte kommuns dåvarande kommundirektör Per Borg. I summan ingår avgångsvederlaget på 30 månadslöner, lön under uppsägningstiden på sex månader och sociala avgifter. I september betalades den sista kronan ut.

I sitt delårsbokslut ser kommunstyrelsen ut att gå back med nästan exakt samma summa. Avgångsvederlaget var en utgift man inte hade kunnat förbereda sig på. Kommunstyrelsen vill därför räkna summan som en separat post.

– Det hjälper inte kommunens ekonomi alls, utan syftet är att tydliggöra att kommunstyrelsens ekonomiska underskott beror på avgångsvederlaget, förklarar Ronny Löfquist (S), kommunråd och kommunstyrelsens ordförande.

Kostnaden plockas från reserverna

Den exakta summan 3 153 000 kronor plockas från kommunens reserver.

– När vi fattade beslutat att skilja Per från uppdraget beslutade vi också att kostnaden ska belasta kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges reserver. Totalt finns där sju miljoner för 2020. Detta kommer regleras i bokslutet för 2020, säger Löfquist.

Enligt vad kommunrådet Ronny Löfquist känner till är uppsägningen av den förre kommundirektören Per Borg den dyraste för Hylte kommun någonsin. Bild: Isabel Bark
Enligt vad kommunrådet Ronny Löfquist känner till är uppsägningen av den förre kommundirektören Per Borg den dyraste för Hylte kommun någonsin. Bild: Isabel Bark

Det var i slutet av mars i år som Per Borg avskedades efter att ha rest på Thailandssemester, trots att kommunen precis hade gått in i stabsläge efter att coronavirusets spridning klassats som en pandemi.

Kommunstyrelsen var enig om beslutet och ansåg att Per Borgs förtroende från politiken, kommunens anställda och många invånare var förbrukat. Borg hade arbetat som kommunens högsta chef i tolv år.

LÄS MER: Hyltes kommundirektör tvingas sluta: ”Vi hamnade i en djup förtroendekris”

LÄS MER: Kommundirektören förklarar: ”Planerad semester sedan tidigare”

”Det finns inget avbeställningsskydd som gäller beroende av oro, bara om UD avråder från resa och i mitt fall kom avrådan först när vi var framme vid destinationen, i annat fall hade vi självklart inte åkt”, skrev Per Borg till Hallandsposten i mars i år.

Enligt vad Ronny Löfquist känner till är detta den dyraste uppsägningen för Hylte kommun någonsin.

– Vi har inte direkt kulturen att sparka folk.

Vill förhindra att liknande chefsavtal tecknas

Han har tidigare kritiserat vd-avtalet som upprättades med Per Borg 2008.

– Jag förstår upprördheten hos folk, jag är precis lika upprörd över avtalet, det är ett skitavtal för Hylte kommun, sade Löfquist till HP i april.

För att förhindra att liknande chefsavtal tecknas framöver har Hylte kommun kopierat det anställningsavtal som Falkenbergs kommun använder.

– Kommunchef och kontorschefer anställs av kommunstyrelsen och efter det som hände i våras så skriver vi nu avtal med avgångsvederlag på sex månadslöner. Då minskar den ekonomiska risken. Det här nya avtalet gör det möjligt för kommunen som arbetsgivare att säga upp en chef om det händer något.

LÄS MER: Hon hoppar in som ny kommunchef efter Per Borg

Sedan den 1 maj är Emma Gröndahl tillförordnad kommunchef i Hylte och har förordnandet till och med juli 2021.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!