Ola Andersson tar över rodret för den lokala sparbanken

Södra Hestra sparbanks nye vd Ola Andersson tycker att det är viktigt att behålla fysiska bankkontor på landsbygden.
– Det personliga mötet är extremt viktigt, menar han.

ANNONS
LocationHyltebruk|
|

Ola Andersson är ny på posten sedan april i år då han efterträdde den förre vd:n Jörgen Rydqvist, som nu har gått i pension.

– Vi är en fristående sparbank där vårt huvudkontor, vår ledning och styrelse finns i kommunerna som vi verkar i. Huvudkontoret med administration ligger i Hyltebruk och vi har ett lokalkontor i Burseryd.

Ola är en 53-årig laholmare med lång erfarenhet från olika befattningar inom bankvärlden, senast som vd i Markaryds sparbank.

– Jag kom in och skolades i bank på 1990-talet och har haft en rad olika roller. Att flytta till Hylte har jag dock inga planer på eftersom jag har bott i Laholm i hela mitt liv och har inget emot att pendla. Man tar ett och annat telefonsamtal och så lyssnar jag mycket på radio.

ANNONS

Vad gör du egentligen som bank-vd?

– Min roll som vd är att upprätthålla verksamheten med anställningar, uppföljningar av resultat och volymer men jag har också många myndighetskontakter eftersom vår bransch är hårt reglerad och vi är ålagda att rapportera mycket till myndigheterna, exempelvis när det gäller penningtvätt.

Efterfrågan på rådgivning ökar

Södra Hestra sparbank har tidigare även haft två lokalkontor i kommunen: ett i Torup och ett i Unnaryd. Dessa lades ned 2018 respektive 2019.

LÄS MER:Bankkontoren i Unnaryd och Torup stängs

LÄS MER:"Nedläggningen går inte i takt med samhället"

– Vi har valt att samla den verksamhet vi har i Hylte kommun vid kontoret i Hyltebruk.

Varför stängde ni kontoren i Torup och Unnaryd?

– Förr i tiden gick folk ofta till banken för att betala sina räkningar och ta ut kontanter. Den typen av tjänster minskar år efter år. Det som folk efterfrågar nu är professionell rådgivning, både till företag och privatpersoner som till exempel ska låna pengar till husköp. Då är det en fördel att samla de kompetenserna under samma tak.

Fysiska bankkontor

Ola Andersson tycker ändå att det är viktigt att behålla fysiska bankkontor på landsbygden.

– Det är absolut våra planer att finnas kvar i många år till. Vår roll i samhället är inte bara att bedriva bankverksamhet. Vi vill engagera oss i frågor som berör utvecklingen och vi vill vara en positiv kraft i vårt område. En lokal bank är en plats där man kan träffa och prata med rådgivare. Det personliga mötet är extremt viktigt, menar Ola Andersson och tillägger:

ANNONS

– Vi verkar på en konkurrensutsatt marknad och slåss mot alla andra banker. Vi har inget berättigande om vi inte levererar bra banktjänster. Vårt självändamål är inte vinstmaximering.

En del av bankens vinster går tillbaka till Hyltebygden, till exempel genom utmärkelsen Årets företag eller medfinansiering av olika projekt.

LÄS MER:Årets företag ökar både omsättning och lokalyta

LÄS MER:Rydöbruks invånare kan avgöra Folkets hus framtid

Om Södra Hestra sparbank

Södra Hestra sparbank kallar sig Bygdens bank för privatpersoner och företag. Banken har cirka 30 anställda och en affärsvolym på 14,5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Hyltebruk och ett lokalkontor finns i Burseryd i Gislaveds kommun.

Södra Hestra sparbank är en fristående bank som styrs av en egen styrelse. ”Vi är en av 59 sparbanker i Sverige och alla dessa är fristående från varandra. Vi har ett väldigt nära samarbete med Swedbank, men det är vi sparbanker som äger aktier i Swedbank och inte omvänt, som många tror,” säger Ola Andersson, vd för Södra Hestra sparbank.

ANNONS