Rydöbruks invånare kan avgöra Folkets hus framtid

I höst är det fem år sedan en man mördades i Folkets hus i Rydöbruk. Sedan dess har byggnaden förfallit och utsatts för skadegörelse. Nu vill sex stycken föreningar ta hjälp av ortsborna för att undersöka vad byggnaden skulle kunna användas till i framtiden. De ideella krafterna har också dragit i gång flera satsningar runt om i samhället.

ANNONS
LocationRydöbruk||

Föreningarna har gått samman under namnet Rydöföreningar i samverkan och vill tillsammans undersöka framtiden för Folkets hus-byggnaden, men också lyfta samhällets anseende.

– Vi måste bryta det negativa som har hänt i Rydöbruk, säger Pierre Alexén, ordförande i samhällsföreningen, och syftar bland annat på mordet i Folkets hus.

– När vi föreningar är enade med en röst kan vi nå mycket längre. Vi kan dra nytta av varandra. Varje förening har sina idéer och dessa stoppar vi ner i samma låda.

En arkitektfirma har bedömt att den äldsta delen av Folkets hus från 1909 är i bättre skick än de senare tillbyggnaderna: toalettbyggnaden på framsidan och vaktmästarbostaden på baksidan.

ANNONS

Samlar in idéer om Folkets hus

I ett nästa steg vill föreningarna spåna idéer kring nya användningsområden tillsammans med Rydöborna. Nu på lördag håller de därför ett informationsmöte för allmänheten i Rydögården.

– Vi ska inte lägga förslagen, utan vill tänka utanför boxen och höra vad Rydöborna tycker, säger Micael Arnström, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Micael Arnström, ordförande i Folkets hus-föreningen, vill höra vad invånarna tycker om byggnadens framtida användning. På lördag hålls en informationsträff i Rydögården.
Micael Arnström, ordförande i Folkets hus-föreningen, vill höra vad invånarna tycker om byggnadens framtida användning. På lördag hålls en informationsträff i Rydögården. Bild: Isabel Bark

Kostnaden för renoveringen beror till stor på vad byggnaden ska användas till.

– Vi tror inte på den ursprungliga användningen som samlingslokal. Det finns redan gott om sådana i kommunen. Men kanske går det att hitta en specialinriktning där vi kan hyra ut lokalen till en viss målgrupp, säger Lennart Hildingsson, ordförande i Rydö historiska förening.

Men fokus ligger inte bara på Folkets hus, utan på att lyfta hela Rydöbruk som samhälle.

– Vi vill åstadkomma en bättre livsmiljö i Rydöbruk, säger Hildingsson.

Flera punktinsatser är redan planerade. Det handlar om att rusta upp bortglömda och eftersatta miljöer i Rydöbruk.

Fotbollsläktare rustas upp

Fotbollsläktaren vid idrottsplatsen Vallen kommer att ställas i ordning till sitt ursprungliga utseende på 1930-talet. Prislappen är satt till 350 000 kronor. För finansieringen står Jordbruksverket, Södra Hestra sparbank och Hylte kommun.

– Ett av våra syften är att vara bygdens bank och att viss del av vår vinst ska gå tillbaka till bygden, säger Ola Andersson, vd på Södra Hestra sparbank.

ANNONS

Dessutom ska det föreningsägda fryshuset bakom jättestenen Knystahall rustas upp för att användas som förråd av pensionärsföreningen PRO i Rydöbruk. Det finns också en jordkällare som ska ställas i ordning för att exempelvis inrymma musikuppträdanden.

En annan ambition är att satsa på vandringsleder runt om i Rydöbruk.

– Vi hoppas att våra insatser kan leda till att folk flyttar hit, att redan bosatta väljer att bo kvar och att vi kan locka turister, säger Morgan Eriksson, kassör i Sandsjöns fiskevårdsområdesförening.

Flera av de nämnda satsningarna kommer i gång under året, medan renoveringen av Folkets hus kan starta tidigast 2023.

Mordet i Folkets hus

• Natten till den 13 september 2017 blev Rydö Folkets hus platsen för ett makabert mord. En 41-årig man som råkade befinna sig på fel ställe blev brutalt ihjälslagen i Rydöbruk av några som var osams med mannen han sov över hos.

• Alltsammans dokumenterades eftersom offret hann ringa polisen innan förövarna – beväpnade med en bajonett, en köttyxa och en spikklubba – lyckades bryta upp dörren till sovrummet han befann sig i. Tack vare att mobilsamtalet var i gång under hela den dödliga misshandeln kunde inspelningen av detta spelas upp i rätten och användas som bevis.

• De två gärningsmännen var kraftigt berusade när de bröt sig in i huset genom att krossa fönsterrutan i ytterdörren. De gav sig först på 53-åringen som bodde där. Han blev slagen i huvudet med köttyxan och fick även flera hugg i benen innan han lyckades fly.

• Tingsrätten i Halmstad dömde båda gärningsmännen till fängelse. En 36-årig fembarnsfar dömdes till 17 år för mord och grov misshandel. Hans 18-årige kumpan fick viss ”rabatt” för sin låga ålder och dömdes till åtta år och sex månader för mord och grovt övergrepp i rättssak.

• Hovrätten skärpte senare 18-åringens straff till nio års fängelse, eftersom han där även dömdes för grov misshandel av 53-åringen.

• Rydö Folkets hus är dock inte bara känt för mordet. Här lär klarinettisten Putte Wickman ha satt byggnadens publikrekord i mitten av 1950-talet. Hans konsert lockade 720 personer.

• Folkets hus var även välfyllt i augusti 1985 när den dåvarande statsministern Olof Palme höll sitt berömda tal ”Om den fria tanken”. Då var byggnaden nyrenoverad.

LÄS MER:

ANNONS