Låga halter kemikalier i Unnarydsvattnet

Hylte kommun har nu fått svar på vattenproverna och Unnarydsborna kan andas ut. Koncentrationen av kaliumpermanganat som fanns i vattnet i Unnaryd är låg.
– De som har varit oroliga behöver inte vara oroliga, säger Katarina Paulsson, samhällsbyggnadschef i Hylte kommun.

ANNONS
|

Efter kemikalieutsläppet i Unnaryd under måndagen stängdes allt dricksvatten av på orten. Nu vet man mer om utsläppet.

– Vi har fått hjälp av Miljömedicin syd och de har kunnat konstatera att det är låga nivåer av den här kemikalien, berättar Katarina Paulsson.

Koncentrationen i vattnet är 6,7 milligram kaliumpermanganat per liter vatten, det visar de svar som Miljömedicin Syd nu har fått på Unnarydsvattnet. Koncentrationen bedöms som låg.

För att ämnet ska ge allvarligare symptom behöver förtäringen uppgå till 100 milligram per kilo kroppsvikt. En person på 50 kilo behöver få i sig 5 000 milligram kaliumpermanganat för att det ska ge allvarligare symptom, skriver Hylte kommun på sin hemsida.

ANNONS

– De som har varit oroliga behöver inte vara oroliga. Milda tarm- och magproblem är ungefär det värsta som kan hända. Så det var ett skönt besked, säger Katarina Paulsson.

Förhoppningen är att dricksvattnet i Unnaryd ska sättas på igen under tisdagen.

– Vi ska släppa på vatten ikväll för att kunna spola i toaletten, men inte dricka. Vi väntar på provsvar från vårt analysföretag så att vi kan säga att nu är dricksvattnet helt bra. Men det får vi vänta på. Förhoppningsvis får vi svar under morgondagen (tisdag), men det kan i värsta fall dröja till nästa dag.

Senare under måndagskvällen meddelade Hylte kommun att Sunnanängs förskola och Unnaryds skola kommer att hållas stängda under tisdagen, på grund av det otjänliga vattnet. För vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner och omsorgsbehov erbjuds fritids i Landeryd och förskola i Långaryd.

LÄS MER:Invånarna i Unnaryd fick hämta vatten från tankar

LÄS MER:Vattnet helt avstängt efter ovanliga kemikalieutsläppet

LÄS MER:Unnarydsbor uppmanas att inte dricka vattnet

ANNONS