Dricksvattnet i Unnaryd ska inte drickas, meddelar Hylte kommun.
Dricksvattnet i Unnaryd ska inte drickas, meddelar Hylte kommun. Bild: Kenny Hjälte

Unnarydsbor uppmanas att inte dricka vattnet

Hylte kommun uppmanar personer i Unnaryd att inte dricka av kranvattnet eller använda vattnet till dusch, matlagning eller tvätt. Orsaken är att det har skett ett kemikalieutsläpp. Vid lunchtid utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) med anledning av utsläppet.

ANNONS
LocationUnnaryd|
|

Hylte kommun har under måndagen publicerat ett kort och koncist meddelande på sin webbplats. Man uppmanar boende i Unnaryd att inte dricka kranvattnet. Vattnet ska inte drickas, även om det först har kokats.

Senare kom ny information om att ortens invånare inte heller ska duscha eller använda vattnet till matlagning eller tvätt.

”Det är okej att spola i toaletten”, skriver kommunen på sin hemsida.

Strax innan klockan 13 gick ett viktigt meddelande ut till allmänheten (VMA) eftersom det ska ha skett ett kemikalieutsläpp i vattnet.

Enligt räddningschefen i Hylte, Magnus Åman, är det kemikalier från vattenreningsprocessen som har gått ut i för stor mängd i systemet.

ANNONS

Räddningstjänsten förbereder just nu vattentankar med rent vatten från Hyltes vattentäkt för transport till centrala Unnaryd. Här kommer invånare att kunna hämta rent vatten någon gång efter 14.00.

– Vi har fått en förfrågan från kommunens va-enhet om vi kan hjälpa till att köra vatten till Unnaryds samhälle och det har vi sagt att vi kan göra, men mer än så vet jag inte, säger Magnus Åman till HP.

Kommunen har påbörjat utredningar och åtgärder. Vattenverket i Unnaryd har stängts under tiden felet åtgärdas. Det finns därmed risk att vattnet kommer ta slut även för spolning i toaletten, meddelar kommunen.

Oklart hur många som berörs

Hylte kommun har inte gått ut med någon information om hur många hushåll som berörs eller var invånare kan hämta rent vatten.

Så sent som i förra veckan utförde kommunen en omfattande spolning av vattenledningar i Unnaryd. Anledningen var då att flera fastigheter hade hört av sig om att vattnet var missfärgat.

Vad som ligger bakom måndagens förhöjda kemikaliehalter är inte fastställt, men det ska inte ha någon koppling till spolningen av ledningarna.

ANNONS