Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I väntan på dom är den åtalade politikern inte välkommen på kommunfullmäktiges möten i Forum i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark/arkiv
I väntan på dom är den åtalade politikern inte välkommen på kommunfullmäktiges möten i Forum i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark/arkiv

Åtalad politiker tar timeout och riskerar uteslutning

Den fullmäktigepolitiker som har åtalats för bedrägeriförsök tar nu timeout från politiken, enligt en överenskommelse med sitt parti. Om det blir en fällande dom kommer politikern att uteslutas helt ur partiet.

– Om NN (politikern) blir dömd så kommer NN att uppmanas lämna alla sina uppdrag och även lämna partiet givetvis. Det är en självklarhet, säger Hallands distriktsordförande i partiet som politikern företräder.

Det var i onsdags som Hallandsposten kunde avslöja att en politiker i Hylte kommunfullmäktige misstänks ha försökt lura sitt försäkringsbolag.

LÄS MER: Fullmäktigepolitiker krävde 17 000 kronor för guldarmband – misstänks för brott

Politikern hävdade att hens guldarmband blev stulet eller förlorat under en konsert sommaren 2019. Men bilder som togs flera dagar efter konserten visar att kommunpolitikern hade kvar smycket runt handleden. I den tekniska bevisningen ingår bland annat en bildanalys som bekräftar fotodatumet.

Inväntar domen innan beslut

Distriktsordförande har nu kommit överens med Hyltepolitikern att hen ska ta en timeout från politiken till dess att domen faller och har vunnit laga kraft. Politikern ställs inför rätta vid Halmstads tingsrätt i mars.

– Vi kan inte agera domstol utan får låta detta ha sin gång och handla utifrån domen. Det är ändå ett bedrägeri och ett allvarligt brott i sig, menar distriktsordföranden.

Timeouten gör att politikern tvingas avstå från att gå på politiska sammanträden och får inte delta i några politiska uppdrag.

– Det gäller även våra interna möten. Man fryser politikern i väntan på dom.

Har du varit i kontakt med politikern efter att åtalet kom?

– När jag fick reda på detta ringde jag upp NN (politikern) med en gång. NN menar att det har blivit ett missförstånd, men förstod vårt beslut och tog det bra. Bevisningen är ju stark enligt vad som står i tidningarna, säger partiets distriktsordförande.

Hallandsposten har sökt politikern för en kommentar om timeouten, utan resultat.

Politikern nekar till brott och har i en tidigare HP-artikel sagt:

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstånd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkringsbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här