Vänsterpartiets förslag om att bygga en ny mindre flygplats väckte debatt i fullmäktige.
Vänsterpartiets förslag om att bygga en ny mindre flygplats väckte debatt i fullmäktige. Bild: Jari Välitalo/HP Arkiv

Vänsterns förslag om att flytta flygplatsen skapade debatt

Vänsterpartiets förslag om att bygga en ny mindre flygplats för samhällsviktig verksamhet väckte debatt i fullmäktige. ”Fullkomligt orimligt”, lät det från Alliansens håll.

ANNONS
|

Politikerna i fullmäktige har bestämt sig för att kommunen ska fortsätta driva Halmstads flygplats. Men beslutet föranleddes av en lång debatt där Vänsterpartiet stod i fokus.

LÄS MER: Halmstads kommun ska fortsätta driva flygplatsen

Vänstern, som tidigare velat lägga ned flygplatsen helt och hållet, yrkade på att den kommersiella delen läggs ned och att flygplatsen flyttas längre bort från centrum – för att ge plats för en ny ”hållbar stadsdel”.

– Flygplatsens samhällsviktiga verksamhet måste bibehållas. Vi ska kunna räkna med att brandflyg kan verka i Halmstads och närliggande kommuners område. Likaså ska räddningsflyg, ambulansflyg, polisen och Försvarsmakten kunna nyttja flygplatsen, sa Daniel Nilsson Brodén (V) om partiets nya hållning.

ANNONS

LÄS MER: V vill flytta Halmstads flygplats och slopa kommersiell trafik

En stor del av debatten tog avstamp i flygets miljöpåverkan. V-förslaget om att bygga en ny flygplats väckte reaktioner i fullmäktigesalen.

– Om vi i stället driver utvecklingen mot miljövänliga drivmedel så kommer vi uppnå miljömålen. En ny flygplats är för mig slöseri med skattepengar – det är oerhört dyrt att bygga en flygplats. Dessutom är det viktigt att flygplatsen ligger nära Försvarsmakten, sa Lovisa Aldrin (L).

– Att ta enorma belopp av skattebetalarnas pengar, vi talar om hundratals miljoner, för att flytta en flygplats och bygga en ny sådan är fullkomligt orimligt, sa Christofer Lundholm (M).

Huruvida det är ekonomiskt försvarbart är en befogad fråga, svarade Daniel Nilsson Brodén och fortsatte:

– Men vi måste också tänka på att Halmstad är en av Sveriges mest attraktiva kommuner och kommer att växa snabbt. En centralt belägen flygplats kommer på sikt att försvåra utbyggnaden av staden. Det är bättre att inse detta nu, än när det gått för långt.

Miljöpartiet yrkade också på att lägga ned den kommersiella flygtrafiken.

– Halmstad har ett mycket bra geografiskt läge när det gäller tågtrafiken och är det något vi ska jobba för så är det att utveckla just den. Det kan heller inte vara försvarbart att fortsätta pumpa in miljontals kronor i en flygplats som år efter år går med förlust. Upp till det har vi en allvarlig och växande klimatkris där ett av de bästa valen är att minska vårt flygande, sa Svein Henriksen (MP).

ANNONS
ANNONS