Tusen coola vinterdoppare drömmer om ett kallbadhus

Uppfriskande, utmanande – eller bara galet? På kort tid har kalla bad blivit en het trend i Halmstad och en nystartad Facebookgrupp har fått över 1 200 medlemmar. Inte konstigt att det närs drömmar om att Halmstad äntligen ska få ett kallbadhus.

ANNONS
|

– Aaaah så härligt, frustar Marie Bengtsson när hon kommer upp till ytan efter ett grundligt dopp i det mörkbruna vattnet.

Ulla Ivarsson, som började kallbada i april, instämmer och tittar på sin badtermometer. Åtta grader. Nästan samma temperatur som på land.

Ytterliga fem personer har tagit sig till handikappbadet på Östra stranden för ett lunchbad – alla medlemmar i facebookgruppen Kallbad Halmstad. På bryggans bänkar väntar färgglada handdukar och badrockar. Carina Haggren har även tagit med en termos med varm ingefärsdryck.

– Jag badar bara sporadiskt, men tror det är hälsosamt. Det är så värt den här kylan. Effekten kommer direkt och man blir så alert, säger hon.

ANNONS

Fredrik Lagerström, som badar varje dag, fyller på:

– Jag började bada den 30 mars 2019 och har inte varit sjuk sedan dess. Inte minst tror jag baden förbättrar den mentala hälsan. Det där med att bada varje dag har blivit en grej och nu kan jag inte sluta, säger han.

LÄS MER:”Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt”

Facebookgruppen startades den 12 oktober, med beskrivningen ”Halmstads varmaste och kallaste facebookgrupp”, och fick direkt en enorm respons. På bara ett par dagar hade den fått sina första hundra medlemmar och i skrivande stund har man precis passerat 1200-strecket.

– Det är helt galet. Man behöver inte kallbada för att vara med i gruppen, men de flesta gör det. Det var nog ingen som visste att vi var så här många, säger initiativtagaren Thomas Masson.

Flödet fylls nu med bilder på glada badare och iskalla dopp, främst från bryggorna vid Östra stranden och Svärjarehålan, men även från Grötvik, Tjuvahålan, Brearedssjön, Ringenäs, Båtabacken i Haverdal och Skummeslövsstrand.

Ofta görs också inlägg när någon söker en badkompis, typ ”jag tänkte bada i Svärjarehålan runt halv fem. Någon som vill hänga på?”

– Ja, det är ju ingen bra idé att gå i själv. Får man sällskap så blir det också en social grej. Man tar ett dopp, pratar lite och sedan går var och en till sitt. Enkelt och bra, konstaterar Stefan Genberg.

ANNONS

Gruppen kan också varna varandra om det är halt på någon brygga eller om det är strömt i vattnet. Eller tipsa om bra badskor eller värmande handskar. (För kallt är det – det kan HP:s reporter intyga).

Saknar att kunna basta

Då och då dyker det upp kommentarer om hur härligt det hade varit att kunna basta innan badet. Kanske det skulle kunna finnas en mobil bastuanläggning? Eller varför inte ett riktigt kallbadhus?

– Jag började vinterbada hos min syster i Varberg, där det finns ett jättefint kallbadhus. Man vänjer sig visserligen vid att bada utan att basta först, men det hade varit helt underbart med ett kallbadhus. Halmstad är ju en badstad så det är egentligen konstigt att det inte redan finns, säger Gunilla Thunberg, som kallbadat i 15 år.

Marie Bengtsson, som bor i Hyltebruk, håller med.

– Jag har bara kallbadat i tre månader, men har blivit helt biten. Det är en sådan sprudlande känsla efteråt och jag har aldrig varit så frisk. Jag kan rekommendera alla att prova det. Nu när vi är så många så hade det varit fantastiskt med ett kallbadhus, säger hon.

Förening på gång

Den senaste tiden har det väckts tankar om att bilda en förening, som kan samla krafter och mer formellt verka för bra kallbadplatser i Halmstad.

ANNONS

– Vi har redan fått ihop en arbetsgrupp och planerar att starta en förening inom kort, berättar Thomas Masson och fortsätter:

– Frågan om ett kallbadhus har diskuterats i Halmstad sedan 1950-talet, men det har aldrig blivit något. Till att börja med kommer vi att försöka få till bättre och säkrare kallbadplatser. Det kan handla om allt från halkskydd och belysning till bastuanläggningar. Även om kallbad är trendigt nu, så blir det en livsstil för de flesta, säger han.

Läs mer: Drömmen om ett kallbadhus söker partner

ANNONS