”Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt”

Frågan har stötts och blötts i årtionden men har gång efter annan runnit ut i sanden. Nu är Centerpartiets Gzim Ramadani fast besluten att göra ett kallbadhus i Halmstad möjligt.
– Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt att bygga ett kallbadhus, säger han.

ANNONS
LocationÖstra stranden||

Varberg har kallbadhus, Båstad har kallbadhus och i Helsingborg finns det tre. Men i Halmstad har kallbadsentusiasterna fått nöja sig med att kliva ned i det blå via stegar och ramper och i stället för bastu har de i bästa fall en varm bil med stolsvärme att sätta sig i efteråt.

Det vill Gzim Ramadani, som sitter som ersättare i kommunfullmäktige och i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ändra på.

– Halmstad är en stor stad och vi ligger strategiskt bra. Vi har fantastiska stränder och det känns tråkigt att vi inte kan använda vårt hav året runt. Men det kan vi med ett kallbadhus och det kan även få hit turister, säger Ramadani som började intressera sig för frågan för ett par år sedan.

ANNONS

– Just nu håller vi på att ta fram översiktsplanen och i den finns ett förslag om att möjliggöra en byggnation av ett kallbadhus på Östra stranden. Nu ska det gå ut till samråd och det är en lång process innan det kan klubbas igenom.

Vill göra det möjligt

Han är noggrann med att poängtera att frågan bara är i sin linda.

– I Centerpartiet säger vi bara att vi vill göra det möjligt. Vi vill inte gå in och spekulera om vem som ska bygga, för det är inte aktuellt i nuläget. Vi vill först och främst göra det möjligt.

Halmstad har inte haft något kallbadhus sedan en storm tog det sista, beläget på Östra stranden, 1957. Ett nytt kallbadhus har diskuterats och debatterats i vågor sedan millennieskiftet, men även om intresse har funnits så har frågan om hur det ska finansieras aldrig besvarats.

Vad är skillnaden nu?

– Jag var inte med då, men jag tror att intresset inte har varit lika stort då som det är nu. Nu när Halmstad växer som det gör tror jag fler partier har insett, varför inte göra det möjligt? Sedan kommer frågan om det ska finansieras med skattepengar eller inte, dela partierna.

Vad svarar du kritiker som menar att våra skattepengar behöver gå till viktigare saker som vård, skola och omsorg, inte ett kallbadhus?

ANNONS

– Jag har ett jätteenkelt svar. Vi säger fortfarande bara att vi ska göra det möjligt att bygga ett kallbadhus. Kommer det sedan någon intressent som vill bygga så ska vi som kommun absolut bidra med en detaljplan och det kan vi bara göra om det finns med i översiktsplanen.

Fördelarna är många

Gzim Ramadani har främst erfarenheter från kallbadhus i Malmö och han ser många fördelar.

– Det är ju fantastiskt. Det finns studier som visar att det minskar hjärt- och kärlsjukdomar, minskar stress och sedan den sociala biten. Att man lägger ifrån sig mobilen och träffas i bastun, att man pratar och umgås i stället. Dessa effekter, folkhälsan, ska man också väga in när man gör det möjligt med ett kallbadhus.

– Men framför allt måste det vara tryggt att bada. Jag ser i den där Facebookgruppen Halmstad Kallbad att de hoppar i överallt i hav och sjöar och det är inte alltid tryggt.

Är du förvånad över det stora intresse som verkar finnas för kallbad?

– Jag har känt att det finns ett stort intresse tidigare och jag blev jätteglad när jag blev inbjuden till den här kallbadgruppen. Det är bara ett kvitto på att det finns ett jättestort intresse för det jag kämpar för, att det ska byggas ett kallbadhus, säger Gzim Ramadani.

ANNONS

”För Anders skull”

Socialdemokraternas kommunråd Stefan Pålsson tänker inte sätta några käppar i hjulen.

– Vi är för ett kallbadhus och vi välkomnar Centerpartiet till skaran som vill möjliggöra det. Knäckfrågan har ju varit finansieringen och där ser vi gärna någon form av samarbete med näringslivet.

Pålssons parti har historiskt sett varit drivande i frågan, inte minst genom den nyligen bortgångne Anders Rosén.

– Han drev frågan hårt. När han slutade som kommunråd kommer jag ihåg att han fick frågan om han var besviken över något. Då var det att det inte hade byggts något kallbadhus.

Hade det känts extra bra att få till ett kallbadhus med tanke på Anders?

– Ja, det är lite så jag känner för Anders skull. Men det finns flera goda skäl, det är ett trevligt sätt att samlas och jag tycker att ett kallbadhus hör till en kuststad som Halmstad, säger Pålsson.

Är du själv en kallbadare?

– Det kan jag inte påstå, men många verkar ha anammat det nu så jag kanske får ge det ett försök.

ANNONS