Smittspridning gör att fjärdeklass studerar hemma

Smittspridning bland både elever och personal har lett till att klass 4 på Åledsskolan har studerat på distans sedan i torsdags. Liknande beslut har fattats vid flera tillfällen den här terminen.

ANNONS
LocationHalmstad, Åled||

I torsdags i förra veckan fattade skolområdeschef Leif Ljungberg beslut om att årskurs fyra på Åledsskolan skulle ha distansundervisning till och med måndagen. Orsaken var att det var stor smittspridning bland elever och personal.

Under måndagen togs dock ett nytt beslut om att förlänga distansstudierna i ytterligare två dagar, vilket alltså innebär att eleverna kan komma tillbaka till skolan tidigast på torsdag.

Cirka 40 elever

– Vi har en fjärdeklass som är ganska stor eftersom det egentligen är två klasser. Det handlar om cirka 40 elever. I den klassen har det varit smitta i uppemot nio–tio familjer och fler insjuknade i helgen så när vi i samråd med Smittskydd Halland tittade på detta så rekommenderade de att vi skulle vänta ett par dagar till och det tyckte vi var klokt, säger Leif Ljungberg och tillägger:

ANNONS

– Smittan har slagit hårt mot den här årskursen, även pedagoger har blivit sjuka och nu vill vi bryta smittspridningen och se till att det inte tillkommer nya fall.

Trots att eleverna inte är så gamla bedömer han att distansundervisningen fungerat väl.

– Det finns en väldigt stor förståelse och många har också äldre syskon som har studerat hemma. Alla är helt enkelt mer bekanta med det här sättet än vad man var tidigare.

Inte första gången

Det är inte första gången den här terminen som barn- och ungdomsförvaltningen har fattat beslut om tillfällig stängning eller distansundervisning på kommunala skolor. I januari respektive februari fattades liknande beslut på Snöstorps- och Gullbrandstorpsskolan och i början av april stängdes Brearedsskolans fritidshem under två dagar.

LÄS MER:Stor smittspridning gör att förskola tvingas hålla stängt

I början av mars stängdes hela Ängsgårds förskola i ett par dagar på grund av att nästan hela personalstyrkan hade sjukskrivit sig eller vabbade, och i mitten av april fick tre av fem avdelningar på Ängalyckans förskola hålla stängt i två dagar.

– När det gäller förskolan tittar vi uteslutande på smittspridning bland personalen. I skolan kan det vara en kombination av smittspridning bland både personal och elever som ligger bakom besluten, säger förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg.

Hon tillägger att smittspårning inte görs bland barn men om det finns konstaterade fall bland elever så skickas information om detta till vårdnadshavare.

ANNONS

Söndrumsskolan först ut

Även under höstterminen fattades ett antal beslut om distansstudier.

– Den första skolan vi införde distansundervisning på var Söndrumsskolan och det var i slutet av november. Det var ett omfattande beslut. Eleverna på högstadiet fick studera på distans och årskurs sex fick fjärrundervisning, det vill säga att de var på skolan men lärarna undervisade hemifrån, berättar Pauline Broholm Lindberg.

LÄS MER:Elever på högstadiet får undervisning på distans

Under december månad tvingades flera klasser på olika skolor att under några dagar gå över till distansundervisning, bland annat Brunnsåkersskolan, Klaraskolan och Trönningeskolan. Dessutom stängdes grundsärskolan Lummerskolan för de äldre eleverna samt grundsärskolans fritidshem på Östergårdsskolan under flera dagar.

Inte ovanligt många

Pauline Broholm Lindberg tycker dock inte att Halmstads kommun har haft ett ovanligt högt antal stängningar eller beslut om distansundervisning.

– Inte med tanke på att det har varit så här i ett år nu. Och det är inte heller den åtgärd vi vidtar först men det görs när situationen inte känns säker för personal, barn och unga.

I samband med vårterminens start infördes distansundervisning för samtliga elever på högstadiet. Efter ett par veckor övergick skolan till växelvis distansundervisning men sedan den 19 april är alla högstadieelever tillbaka på sina skolor fullt ut.

LÄS MER:Halmstads högstadieelever ska undervisas digitalt

LÄS MER:Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

LÄS MER:Undervisning på distans för högstadiet förlängs

LÄS MER:Hög frånvaro gör att Engelska skolan infört distansstudier

ANNONS