SD-ettan beklagar att ingen nappade på motionen om ordningsvakter

Flera politiker vill se kommunala ordningsvakter i city, men SD var först. Och en som verkligen vet vad det innebär är listettan Andreas Ahlqvist – med tolv års egen erfarenhet.
– Gör man centrum till ett så kallat Lov 3-område så har ordningsvakter befogenhet att avvisa eller avlägsna personer som stör den allmänna ordningen, säger han.

ANNONS
|

Vi träffas i SD:s lokal i Halmstad, nära Ica Maxi Högskolan, och slår oss ner vid ett avlångt bord i ett trångt mötesrum. Framför sig har Andreas Ahlqvist en laptop uppslagen, ”så att jag kan kolla vad som står i vår valplattform om jag är osäker på någon fråga”. På väggen bakom syns en gammal valaffisch med partiledaren Jimmie Åkessons nuna under en slogan om ”Ordning och reda”.

Just i det här valet är det många partier som kör på temat ”Lag och ordning”, men de flesta inom Sverigedemokraterna hävdar nog att de andra bara hänger på det som Åkesson & co velat fokusera på länge.

ANNONS

– Du kan komma alltför långt i din kriminalitet innan det händer något. Vi måste bli bättre på att fånga upp varningssignalerna bland de unga tidigare, säger Ahlqvist och pratar om behovet av mer koppling mellan socialtjänst, skola, polis och familj.

Han hänvisar också till ”en undersökning för något år sedan där folk i centrum kände sig mindre trygga”.

– Det bästa hade förstås varit att sätta in patrullerande poliser, men eftersom de resurserna inte finns vill vi satsa på kommunala ordningsvakter.

Fyra områden i dag

Ahlqvist förklarar att man då måste ansöka hos Polismyndigheten om att få göra Halmstad centrum till ett område där ordningsvakter får tjänstgöra enligt tredje paragrafen i LOV (lagen om ordningsvakter).

I dagsläget finns det fyra så kallade Lov 3-områden i Halmstad: akuten på Länssjukhuset, Hallarnas köpcentrum, Halmstads tingsrätt och Migrationsverkets lokaler i Spenshult. Befogenheten att upprätthålla allmän ordning har ordningsvakter annars bara vid säkerhetskontroller, offentliga tillställningar och lokaler där det serveras alkohol.

– I mer än nio fall av tio räcker det att man säger åt folk. Annars får man avvisa eller avlägsna personer som stör – och i värsta fall omhänderta och kalla på polis, säger Andreas Ahlqvist, som extraknäckt i krogbranschen sedan 2008 – först två år som entrévärd och sedan som ordningsvakt.

ANNONS

Bara varit rädd efteråt

Vid några få tillfällen har han blivit angripen fysiskt, men han har alltid klarat sig undan skador.

– Jag har aldrig varit rädd i stunden, bara efteråt, men jag har haft nytta av att jag är stark, säger han och menar de som vill utrusta ordningsvakter med pepparsprej är inne på fel väg.

– Det skulle bara bli besvär för folk som inte är inblandade.

Finns det risk för att en massa vakter i centrum signalerar att det är farligt där och att det i stället bidrar till otrygghet?

– Jag fick höra det argumentet från en företrädare för ett annat parti när jag var med i en debatt, men jag begriper inte det tankesättet. Det är ungefär som att folk skulle känna sig otrygga ifall de såg patrullerande poliser. Jag känner tvärtom, säger Ahlqvist och beklagar att SD Halmstad inte fick gehör för den motion om kommunala ordningsvakter som partiet lämnade in till kommunfullmäktige i januari 2020.

Jag höll med om partiets kritik mot den havererade migrationspolitiken och hur det lett till en rad systemfel.

Sent 2013 gick Andreas Ahlqvist med i Sverigedemokraterna och 2017 blev han själv politiskt aktiv.

– Jag höll med om partiets kritik mot den havererade migrationspolitiken och hur det lett till en rad systemfel.

Är du ett hard core Jimme-fan som gillar Ultima Thules ”Fädernesland”?

ANNONS

– Jimmie är en otrolig politisk profil, som stått på sig när det blåst och som kommer att bli svår att ersätta den dag han vill lämna.

”Alla lyssnade väl på Ultima Thule”

– På 90-talet lyssnade jag på Ultima Thule, men det gjorde väl alla på den tiden.

Har du inga problem med deras texter, som när de i ”Stolt och stark” sjunger att ”Ni tär på vår kropp, Svea rikes härd, känn bettet i vårt svärd”?

– Musik är musik. Det blir farligt om man tolkar saker för bokstavligt. Ultima Thule var aldrig några våldsverkare.

SD beskriver ju att roten till alla samhällsproblem är invandringen – bland annat skriver partiet att vi tvingats välja mellan invandring och välfärd. Hur tycker du att man ser detta i dagens Halmstad?

– På den stora segregationen och att arbetslösheten är större bland utlandsfödda och relativt nyanlända. Dessutom märks det på att tryggheten har minskat.

Både lärartätheten och antalet undervisningstimmar i svenska som andra språk behöver utökas.

Vad vill ni göra åt segregationen?

– Jag håller med Kristdemokraternas Ella. Hon sade på ett fullmäktigemöte att den bästa åtgärden är ett arbete.

– Vår uppgift är att se till att det finns adekvata utbildningar så att folk kan bli anställningsbara, men det är också ett personligt ansvar för den enskilde att göra sig anställningsbar. När det gäller det senare har vi bidragit i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden genom att det nu ställs aktivitetskrav på dem som uppbär ekonomiskt bistånd.

ANNONS

Vad krävs för att fler barn med invandrarbakgrund ska bli behöriga till gymnasiet?

– Att vi satsar mer på de ämnen där vi har störst misslyckandegrad. Dessutom behöver både lärartätheten och antalet undervisningstimmar i svenska som andra språk utökas.

Kan kommunen hjälpa nyanlända att snabbare komma in i samhället?

– Ja, bland annat genom att validera de eventuella kunskaper de har sedan tidigare. Men framför allt måste vi driva på för att de lär sig språket – det är ännu viktigare i dagens samhälle än för 40 år sedan. Det kan ske med hårdare krav inom SFI.

Det är populärt att påstå att hela välfärden skulle stanna utan invandrarna, men det stämmer inte. De konsumerar mer välfärd än de tillför.

Hur ser du på invandrarnas betydelse för att hålla välfärden igång?

– Det där blir som frågan om hönan eller ägget kom först. Alla undersökningar visar att de konsumerar mer välfärd än de tillför. Det är populärt att påstå att hela välfärden skulle stanna utan invandrarna, men det stämmer inte. Före den stora invandringen hade vi en fullt fungerande välfärd.

Stämmer det inte att en stor del av hemtjänstens personal är födda utomlands?

– Jo, i dagsläget är den andelen stor. Vi ska vara tacksamma att någon vill göra de jobben.

Hur ska man locka fler att söka sig till vård- och omsorgsyrken?

ANNONS

– Vi måste börja med att se över de stressiga schemana, de som kallas för hälsoscheman, för att få till en bättre situation för de anställda. Folk som trivs med sina jobb är de bästa ambassadörerna för att locka andra.

Vill ni se mer eller mindre privatisering inom vård, skola och omsorg?

– Vi är för lagen om privata alternativ – de är bra komplement till det kommunala och det är bra att folk får valfrihet – men vi måste kontrollera att privat verksamhet är minst lika bra som den kommunala.

Vi gör inga avvägningar kring hur skolmaten kan påverka klimatet. Det viktiga är att barnen äter så att de orkar koncentrera sig på skolan.

Parisavtalet innebär bland annat att vi drastiskt måste minska kött- och animaliekonsumtionen, men varför går ni då till val på att ni vill avskaffa de helvegetariska dagarna i Halmstads skolor?

– Vi gör inga avvägningar kring hur skolmaten kan påverka klimatet. Det viktiga är att barnen äter så att de orkar koncentrera sig på skolan.

Hur vet du att barnen inte äter tillräckligt när det är helvegetariskt?

– Det framgick av ungdomsenkäten LUPP att många är missnöjda med skolmaten. Den bild jag har är att många barn undviker att äta just de här två dagarna.

Med lite distans till det uppmärksammade bråket inom ditt parti – det som fick fart när en ny styrelse kuppades in vid ert årsmöte i juni förra året och i februari i år ledde till en splittring av partiet – hur ser du på det nu?

ANNONS

– Jag ställer inte upp på ordet kupp. Vi var några som utmanade den sittande styrelsen redan 2020, men då förlorade vi. Däremot lyckades vi när vi försökte igen 2021.

Hur mycket av splittringen berodde på personliga motsättningar och hur mycket var det var olika ståndpunkter i sakpolitiska frågor som låg bakom?

– Det där handlar om diskussioner som förts vid bordet vi sitter runt nu, men jag är fortfarande inte beredd att gå in på den typen av interna angelägenheter. För att använda ett känt citat, kan jag säga att vi har vänt blad – och det har även de andra gjort.

HP har ju tittat på chattar där du kallar SD:s förre listetta Fabio Ishaq och andra för könsord. Tänker du vara mer diplomatisk nu när du är listetta?

– Jag är alltid diplomatisk, men jag kommenterar inte privata chattloggar.

Folk som gillar Sverigedemokraternas politik kommer fortsätta att rösta på oss – så nu är det upp till oss att visa att vi för den politiken.

Hur stor skada tror du att ni led av striden?

– Ingen alls. Folk som gillar Sverigedemokraternas politik kommer fortsätta att rösta på oss – så nu är det upp till oss att visa att vi för den politiken.

På riksplanet har M, KD och SD blivit en allt tydligare trio. Är det samma i Halmstad eller kan ni tänka er att samarbeta med andra efter valet?

ANNONS

– Inte så att vi går ut med en gemensam valplattform, men det mest naturliga vore förstås att samarbeta med dem. Däremot utesluter jag inte sakpolitiska uppgörelser med vilket parti som helst.

Fakta: SD:s listetta

• Namn: Andreas Ahlqvist

• Ålder: 48 år

• Bor: Sedan 2009 i ett kedjehus från 1929 på Furet, med en boyta på 118 kvadratmeter.

• Yrke: Utbildad i datorsystemteknik. Har tidigare jobbat som säljare av fiber på Halmstad stadsnät och som teamchef på Eltel networks. Driver nu JAECO Entreprenad & Konsult tillsammans med listtvåan Joacim Svensson. ”Det tar tid att få snurr på det, så de senaste åren har jag jobbat 70 procent som lärarvikarie på Engelska skolan. Dessutom är jag sedan tolv år ordningsvakt i krogbranschen.”

• Personlig politisk hjärtefråga: ”Tryggheten. Utan den funkar ingenting ordentligt.”

Fakta: Sverigedemokraterna

• Mandat i fullmäktige i dag: 10, men sedan i vintras är hälften av ledamöterna politiska vildar eftersom de startat Halmstads Lokala Parti.

• Profilfrågor enligt listettan: Tryggheten, skolan och näringslivet.

• Kandidater 2-10 på listan:

2. Joacim Svensson

3. Emma Valsted

4. Krister Carlsson

5. Lars Larsson

6. Camilla Backlund

7. Ludvig Andersson

8. Alexandra Olsen Olander

9. Tor Ingels

10. Georg Cserti

LÄS MER:Kommunen vill sätta upp tio kameror i stadskärnan

LÄS MER:Polisen satsar på kameraövervakning

LÄS MER:Vildarna sökte förgäves fajt med SD

LÄS MER:SD:s nye listetta om första mötet med vildarna

LÄS MER:”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

LÄS MER:Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

LÄS MER:Jonas Bergman (M) till angrepp mot SD på Facebook

LÄS MER:SD vill inleda dialog om kommunrådspost och satsningar

LÄS MER:Otryggheten på Brogatan gör att flera vill flytta

LÄS MER:Hur ska Halmstad bli tryggare – utredning ska ge svar

Inför valet 2022 publicerar Hallandsposten intervjuer med partiernas toppkandidater i kommun- och regionval. Tidigare intervjuer finns på HP:s valsajt.

ANNONS