Personal på äldreboendet blev utan vaccin när cheferna fick

Vaccinationen av hemvårdsförvaltningens chefer har försvarats med att det handlade om överblivna doser och att alla äldre och personal på det aktuella boendet redan fått sitt vaccin. Det visar sig nu inte stämma:
– När jag kom för att få min spruta så var doserna slut, berättar vårdbiträdet Hanna Sellgren.

ANNONS
|

Hanna arbetar på Slottsparkens äldreboende och hör därmed till den grupp som är högst prioriterad när vaccinationen mot covid-19 nu äntligen kommit igång. I onsdags, när de boende skulle få sin andra dos vaccin, kom hennes chef och berättade det blivit vaccin över och att det skulle gå till personalen. Tanken är annars att de ska få sitt vaccin via företagshälsovården.

– Eftersom det var mycket att göra på avdelningen så gick en kollega till mig ner först. När hon kom tillbaka så berättade hon att det kommit en massa folk från hemvårdsförvaltningen på andra sidan gatan och att de också skulle vaccineras. Och när jag kom ner så var doserna slut, berättar hon.

ANNONS

Inte sant att alla fått

Redan då tyckte hon det var märkligt att chefer och administrativ personal skulle vaccineras. När hon så läste förvaltningschefen Sergio Garays förklaring i Hallandsposten– att alla kunder och personal på boendet redan hade fått sina doser – kunde hon inte låta bli att reagera:

Läs mer: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

– Det var ju inte sant. Jag anklagar inte någon speciell person och vet inte vem som sagt att all personal fått sin dos, men jag tycker att det här är jättedåligt skött. Det borde vara enkelt att ha en lista med personal som man bockar av och att man verkligen kollar om alla fått sin dos innan man ger till någon annan. Jag vet inte om det var fler än jag som blev utan, men alla har inte hunnit vaccinera sig.

Hanna Sellgren säger också att hon är osäker på om de elva personerna hemvårdsförvaltningen noterade att hon blev utan vaccin.

– De stod bredvid mig när sjuksköterskan sa att doserna var slut, men det var ingen som kommenterade det eller sa ”att det var ju dumt att det blev på det här viset”.

Visste inte att någon blev utan

Förvaltningschefen Sergio Garay bedyrar dock att man inte uppfattade att någon i personalen blev utan vaccin.

ANNONS

– Jag ställde till och med frågan till den ansvarige läkaren om det verkligen inte fanns andra som kunde få vaccinet, men fick ett nekande svar. Hade vi uppfattat att det fanns någon annan i rätt målgrupp så hade vi självklart lämnat plats, säger han och fortsätter:

– Den här händelsen har fått en enorm uppmärksamhet och jag ger många av dem som haft synpunkter rätt. Det här blev fel och jag ber om ursäkt. Det borde ha funnits bättre rutiner på plats, men vi som vaccinerades hade inte något ont uppsåt. Det var inte vi som gjorde prioriteringen och vi hade inte anledning att ifrågasätta den bedömning som läkaren gjorde.

Väntar med att ta andra dosen

Sergio Garay förtydligar också att det inte enbart var chefer som vaccinerades vid det omdiskuterade tillfället:

– Det kanske inte är så viktigt i sammanhanget, men det var tre chefer, inklusive mig själv, och en medicinskt ansvarig sjuksköterska. Resten var medarbetare med olika typer av arbetsuppgifter, som befann sig på kontoret vid den tidpunkten. Vi är totalt tio chefer, så det var alltså sju chefer som inte var med.

Gällande den andra dos vaccin som ska tas inom tre veckor säger han att han och övriga två chefer bett om att få den så sent som möjligt.

ANNONS

– Vi har i alla fall ställt frågan om det går att dra ut på tiden, så att vi hamnar i rätt prioriteringsgrupp den här gången.

Läs även: Facket om chefernas vaccinering: ”Helt bedrövligt”

Fakta: Prioriteringsordning för vaccination

Fas 1: Vaccination av boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa samt viss personal inom sjukvården.

Fas 2: Övriga personer som är 70 år och äldre. I denna fas ingår även vuxna med LSS-insatser och personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3: Övriga personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp.

Fas 4: ”Den breda allmänheten”.

ANNONS