Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

Ett tiotal av hemvårdsförvaltningens chefer i Halmstad har vaccinerats mot covid-19. Samtidigt väntar över 3 500 av de som arbetar i äldrevården på att få sin första dos.
– Det handlade om vaccin som annars hade behövt kasseras och det var en ren tillfällighet att vi fanns i närheten, säger förvaltningschefen Sergio Garay.

Personal inom kommunal äldrevård och äldreomsorg hör till dem som är högst prioriterade när det gäller covidvaccinationen och ingår i den så kallade fas 1. När det gäller denna grupp finns dock ett tillägg – det handlar om personal som arbetar patientnära.

– I Halmstad innefattar det närmare 4 000 personer, bland annat de som jobbar patientnära på äldreboenden, inom hemtjänst och hemsjukvård och även de som är anställda av privata utförare. Till och med denna vecka ska cirka 420 av dem ha fått sin första dos via företagshälsovården, berättar Margareta Norell, vaccinationssamordnare i Halmstads kommun.

Inte prioriterat att vaccinera chefer

Men nytillträdde förvaltningschefen Sergio Garay bekräftar att även ett tiotal i hemvårdsförvaltningens ledning redan fått en första spruta:

– Men det är inte så att vi har prioriterat att vaccinera chefer och ledning. Det som inträffade var att regionens team höll på och vaccinerade boende på Slottsparkens äldreboende. När alla kunder och personal hade fått sina doser så var det ett tiotal doser över och de ville man inte kassera. Eftersom hemvårdsförvaltningen har sitt kontor på andra sidan gatan så ringde man hit och vi fick fem minuter på oss att samla ihop de som fanns på plats.

Sergio Garay var själv en av dem som inställde sig för vaccination och säger att han fick sällskap av enhetschefer och medicinskt ansvarig personal.

– Det var alltså inte fråga om att vi prioriterades, utan en ren tillfällighet att vårt kontor fanns mitt emot detta boende. På förekommen anledning har vi nu tagit fram en rutin för hur vi ska göra om denna situation uppstår igen, säger han och hänvisar till vaccinationssamordnaren.

Uppstod en speciell situation

Margareta Norell förklarar att Region Halland och kommunen har olika rutiner. När kommunen vaccinerar personer med hemsjukvård så bokar man upp fler patienter än vad man har doser och några patienter är då medvetna om att de kanske inte får sin spruta vid detta tillfälle.

– När regionen vaccinerar de som bor på äldreboenden så är rutinen att eventuellt överblivet vaccin erbjuds till personalen. Så gjorde man även denna gång, men de flesta anställda på Slottsjordens äldreboende var redan vaccinerade, säger Margareta Norell och tillägger:

– Det var en speciell situation som uppstod och den kommer nog inte att uppstå igen. Vi har nu inventerat vilka i personalen som inte fått sitt vaccin för att de har varit sjuka och vi kommer nu att använda eventuella slattar till dem.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!