Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad, poängterar att resor till utbildning räknas som en nödvändiga resor, därför räknar högskolan med att även studenter som pendlar kommer till Halmstad för att exempelvis skriva en tenta.
Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad, poängterar att resor till utbildning räknas som en nödvändiga resor, därför räknar högskolan med att även studenter som pendlar kommer till Halmstad för att exempelvis skriva en tenta. Bild: Högskolan i Halmstad/Jari Välitalo

Pendlande student oroas av högskolans coronasrutiner

Flera av studenterna på Högskolan i Halmstad pendlar från Skåne. Under tisdagen fick de, och resten av skåningarna, skärpta råd om att bland annat undvika kollektivtrafik.
– Vi har tenta nästa vecka och helt ärligt, har jag feber då kommer jag skriva den ändå, säger en student som är kritisk till att högskolan inte anpassat verksamheten mer.

ANNONS
LocationHögskolan i Halmstad|
|

Studenten och hennes tre klasskompisar, alla från Skåne, brukar samåka i bil till Högskolan i Halmstad. Totalt pendlar drygt 10 personer i deras klass från Skåne, vissa tar bil och andra tar tåg. Att åka kollektivt är dock något som Region Skåne nu avråder från med anledning av det ökade antalet smittade i länet.

Studenten som HP pratat vill vara anonym. Hon är främst kritisk till att högskolan har så många obligatoriska moment på plats i Halmstad trots att många av deras studenter nu avråds från att pendla. Enligt henne blir det alltid konsekvenser om man skulle missa något obligatoriskt vilket gör att de känner sig tvungna att bryta de skärpta råden och ta sig till skolan ändå.

ANNONS

– Vi har tenta nästa vecka och helt ärligt, har jag feber kommer jag skriva den ändå. Det kanske låter konstigt men det blir en stor grej av det om man inte gör saker i tid, säger hon.

LÄS MER:Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Kritisk till trängsel i lokalerna

Föreläsningarna, som kan vara i halvklass eller med hela klassen på drygt 40 personer, är anpassade för att minska smittrisken. Stolar är bortplockade för att man inte ska sitta för nära varandra och det finns handsprit runt om i lokalerna. Det känns dock inte riktigt tillräckligt enligt studenten.

– När vi samlades i skolan förra veckan var det ett skämt, byggnaderna är fulla av folk medan universiteten i Lund och Malmö fortfarande har utbildning på distans.

Även på Högskolan i Halmstad bedrivs fortfarande en stor del av utbildningarna på distans berättar Brita Lundh som är studieadministrativ chef.

– En stor del av utbildningarna sker via digitala hjälpmedel. Vi försöker se till att alla elever får någon del av sin utbildning på plats för det är väldigt bra, framförallt för de nya studenterna. Men det sker fortfarande väldigt mycket på distans, säger hon.

Sedan Skåne införde hårdare restriktioner och beskedet om en drastisk ökning av fall i Halland kom har inte högskolan ändrat strategi. Som tidigare använder man extra stora salar till campusförlagd utbildning om möjligt och skapar förutsättningar för att studenterna ska kunna hålla avstånd.

ANNONS

Hur ska studenter som pendlar, kanske från Skåne, tänka när de har obligatoriska utbildningsmoment i Halmstad?

– Om man tittar på vad Region Skåne skriver så är det tydligt att resor till utbildning och arbete är nödvändiga resor. Resor som inte går att undvika kan alltid genomföras, det får man förhålla sig till, säger Brita Lundh.

LÄS MER:Drastisk ökning av coronasmitta i Halland – restriktioner övervägs

Inga planer på att gå tillbaka till enbart distansundervisning

Att ge de studenter som pendlar möjligheten att genomföra en större del av sin utbildning på distans än de andra studenterna menar hon inte är genomförbart. Majoriteten av studenterna på högskolan bor i Halmstad med omnejd.

– Vi har inte kapaciteten för att göra någon dubbel undervisning, det vi gör måste passa alla. Vi kan inte göra det sämre för en stor grupp för att göra det bättre för en liten grupp. Vi är väldigt angelägna om att hålla en så bra undervisning som möjligt, det som går att genomföra på distans görs på distans, det som inte går görs på plats, säger Brita Lundh.

Högskolan i Halmstad uppmanar studenter med sjukdomssymptom att stanna hemma och inte komma till skolan. Studenten som HP pratat med upplever att det får så stora konsekvenser att missa en tenta att man kanske väljer att gå dit även om man känner sig krasslig. Brita Lundh förklarar att även om missade delar av undervisningen får konsekvenser är det alltid möjligt att komma ikapp, oavsett coronapandemi eller ej.

ANNONS

– Det som är obligatoriskt är det av en anledning. Det är alltid konsekvenser om man missar en examination men det kommer alltid nya tillfällen, konsekvenserna är inte större nu än vad de alltid varit.

Är det aktuellt att gå tillbaka till bara distansundervisning om smittoläget i Halland fortsätter att förvärras?

– Vi måste alltid följa de restriktioner som utfärdas, kommer det ett påbud om att återgå till distansutbildning kommer vi ställa om och göra det.

LÄS MER:Mer distansplugg ska minska trängseln i höst

LÄS MER:Högskolans nollning flyttas till januari

LÄS MER:Högskolan i Halmstad går över till distansutbildning

LÄS MER:Söktrycket fortsatt starkt på Högskolan i Halmstad

ANNONS