Högskolan i Halmstad går över till distansutbildning

Från och med onsdag kommer all undervisning vid Högskolan i Halmstad att ske på distans. Samtidigt hålls en del av lärosätets lokaler öppna för studenter som behöver tillgång till datorer och wifi.

ANNONS
|

Högskolan i Halmstad följer regeringens rekommendation om att övergå till distansundervisning för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Med start i morgon, onsdag, kommer varken undervisning eller examinationer att ske på campusområdet.

– Allt som genast går att göra på distans läggs över på distans. Det gäller både tentamen och undervisning, säger Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan.

LÄS MER:Här berörs 600 elever när gymnasieundervisning ska ske på distans

I en del fall kan det dock hända att moment skjuts upp, tillägger hon.

– En del obligatoriska moment, till exempel laborationer, är lite mer komplicerade att ställa om. Där får lärarna nu använda all sin kraft att antingen hitta ett nytt sätt att genomföra dem på distans eller så får de skjutas upp i tiden. Vi får kanske ha beredskap för att en del kurser kommer att ta längre tid att genomföra än planen var från början.

ANNONS

Så tycker studenterna om beslutet:

Samtidigt som undervisningen nu flyttas från campus kommer en del av Högskolans lokaler att vara öppna för studenter som behöver tillgång datorer, wifi och studieplatser.

– Vi uppfattar att regeringens rekommendation är ämnad att minska smittspridningen genom att minska antalet stora grupper. Det finns studenter som inte har tillgång till dator och wifi och om vi stänger kanske man i stället söker sig till ett kafé eller bibliotek. Då har vi inte bidragit till att minska smittspridningen, säger Selma Sedelius.

LÄS MER:Fristående gymnasieskolor stänger – undervisar på distans

Det var vid en presskonferens på tisdagen som regeringen gick ut med en rekommendation om att gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar bör gå över till distansundervisning. Enligt Selma Sedelius har man i Halmstad varit inställd på att ett sådant besked skulle kunna komma.

– Sedan någon vecka tillbaka har vi gått ut till alla lärare och uppmanat dem att se över sin undervisning och inta en beredskap för gå över på distans. Vi har också ökat på stödet från Högskolans funktioner som jobbar med stöd till lärare när det gäller it och distansundervisning.

Studenter som HP pratade med under tisdagen sade sig ha förståelse för att distansutbildning nu införs. Disa Lundvall, som är en av dem, känner samtidigt oro inför hur det ska påverka studierna.

ANNONS

– Jag gillar att fråga lärarna mycket på lektionerna. Just nu har vi grammatik och det är ganska svårt. Den handledning som vi får för att klara den här kursen bättre blir kanske inställd, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår varför det måste hända, och att det är en regel som är utanför Högskolans händer. Men man blir lite orolig över hur mycket man kan göra själv hemma.

På tisdagen kom också beskedet att Region Hallands skolverksamhet på Munkagårdsgymnasiet, Löftadalens folkhögskola och Katrinebergs folkhögskola sker på distans till att börja med fram till påsklovet.

ANNONS