Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ny mack och biltvätt får byggas – i vattenskyddsområde

Miljönämndens borgerliga majoritet gav på måndagen klartecken till att det byggs en ny bensinmack och biltvätt vid rondellen på Tegelbruket. Detta trots att platsen ligger i ett vattenskyddsområde och tjänstemannaförslaget var att avslå bensinbolagets ansökan.

Inte heller ledamöterna i miljönämnden var eniga och vice ordförande Leif Grenlund (S) kallar beslutet för ”väldigt konstigt”.

– Allt dricksvatten i Halmstad tas ju från grundvattnet och majoriteten av vattnet kommer från det här området. Det handlar alltså om extremt känslig mark, som inte får utsättas för föroreningar, säger han.

Redan i dag ligger det en bensinmack vid Tegelbruket, med varumärket Ingo. Ansökan om att få bygga en ny mack och en biltvätt på platsen kommer från Circle K, som har samma ägare som Ingo.

Till saken hör att såväl miljönämnden som länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen 2014 slog fast att nuvarande mack inte ska få finnas kvar efter att deras tillstånd löpt ut. Detta motiverades just med risken för att grundvattnet förorenas av verksamheten.

Läs mer: Nej till mack vid täkt står fast i dom

LBVA har gett klartecken

Men miljönämndens ordförande, Anna Fallkvist (M), förklarar det nya beslutet med att Laholmsbuktens VA kommit fram till att marken inte är fullt så känslig som man tidigare trott.

– LBVA grundar sitt bifall på en hydrogeologisk utredning som gjordes 2020 och ser inte LBVA problem så tycker vi att verksamheten ska beviljas tillstånd. Det är ju LBVA som är experterna och som ansvar för vattnet i Halmstad, säger hon.

Tidigare beslut om att nuvarande mack inte ska få förlängt tillstånd menar hon grundar sig på gamla utredningar och fakta om områdets känslighet.

– Den nya macken kommer att bli ännu säkrare än den gamla och byggas med miljötänk. Och vattnet från biltvätten ska samlas upp i cisterner. I dag finns ingen biltvätt i närheten och därmed risk att bilar tvättas på gatan.

Kan innebära stopp för förskola

Leif Grenlund pekar i sin tur på att beslutet innebär att nämnden frångår Halmstads kommuns riktlinjer för vattenskyddsområden.

– Det mest märkliga är LBVA:s helomvändning. Tidigare har de kategoriskt varit emot all verksamhet inom vattenskyddsområden, som kan riskera grundvattnet. Nu har de vänt 180 grader.

Läs mer: Stoppet av stationsbygge retar regionen

Socialdemokraterna lyfter också att den nya macken och biltvätten kan leda till mer trafik och ökat buller, vilket i sin tur kan påverka planerna på att bygga en förskola vid Tegelbruket.

– Detta kanske innebär att förskolan inte kan byggas och vi är verkligen i behov av fler förskoleplatser, säger Leif Grenlund.

Läs även: Förskola för 120 barn planeras på Tegelbruket

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!