Nu startar bygget av Halmstads nya konstnav

Under det kommande året växer Hallands nya konstmuseum fram med hörsal, kafé och öppna ytor vända mot Nissan. På torsdagen togs det första spadtaget för satsningen.

ANNONS
|

Fram till våren 2019 pågår en omfattande renovering och tillbyggnad av konstmuseet med en prislapp på över 97 miljoner kronor.

– Det ska bli en mer naturlig mötesplats och ett konstnav i Halland. Kulturen och konsten är några av de viktigaste elementen i en demokrati, menar Lovisa Aldrin (L), ordförande i Region Hallands driftnämnd för kultur och skola.

Tanken är att museimiljön, som är granne med Örjansskolan, ska bli mer öppen, vändas mot Nissan och kännas välkomnande för alla. Med en hörsal, kafé med uteservering, modern verkstad och renoverade lokaler hoppas man locka fler besökare.

– Vi hoppas att folk är beredda på att åka hit från hela Halland, säger Gunnel Bengtsson (C), ordförande i länsmuseistiftelsen.

ANNONS

– Vi vill bygga ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämnden.

Som representanter för finansiärerna Halmstads kommun, Region Halland och Stiftelsen Hallands länsmuseer tog Palmkvist, Aldrin och Bengtsson gemensamt det allra första spadtaget på torsdagseftermiddagen.

Våren 2019 är det inflyttning i det ombyggda och tillbyggda museet. Den stora invigningen är planerad till juni samma år.

– Det kommande året blir jättespännande. Vi vill presentera samlingar ur ett mer halländskt perspektiv och hoppas kunna inleda samarbeten med nya aktörer, berättar museichefen Magnus Jensner.

Efter renoveringen kommer museet att uppfylla både internationella säkerhetskrav och höga krav på inomhusklimat. Därmed kan museet låna in fler utställningar och samlingar från andra museer.

Fakta: Konstmuseet

  • Hallands konstmuseum stängde för besökare den 31 oktober 2016 för att genomgå en omfattande renovering av de befintliga lokalerna och tillbyggnad av nya lokaler.
  • Sedan dess har lokalerna tömts, kommunen har hållit upphandlingar och sökt bygglov.
  • White arkitekter har ritat det nya konstmuseet och Wästbygg har utsetts som att genomföra ombygget av konstmuseet. Det befintliga museet byggdes 1933.
  • Budgeten är satt till 97,3 miljoner kronor. Av dessa står Halmstads kommun för 33,7 och Region Halland för 20 och Stiftelsen Hallands länsmuseer för 40 miljoner.
  • Konsthallens tillbyggnad kommer att ha en tillgänglig öppen entréhall med reception, butik och kafé med uteservering vänd mot Nissan och centrum.
  • Intill kaféet byggs en hörsal och vid behov kan väggen däremellan öppnas och lokalerna slås samman vid arrangemang som exempelvis lunchkonserter. Efter renoveringen samlas alla anställda under ett tak.
  • Även parkområdet runt museet ingår i projektet. Ett antal konstnärer arbetar med förslag till gestaltning av museets omgivningar.
ANNONS