Nytt utseende. Hallands konstmuseum byggs om och till för 97, 3 miljoner kronor. Bland annat blir det en ny entréhall vänd mot Nissan och centrum. Invigning beräknas ske under 2019. Illustration: White Arkitekter.
Nytt utseende. Hallands konstmuseum byggs om och till för 97, 3 miljoner kronor. Bland annat blir det en ny entréhall vänd mot Nissan och centrum. Invigning beräknas ske under 2019. Illustration: White Arkitekter.

Startbesked för nya konstmuseet i Halmstad

2019 ska det om- och tillbyggda Hallands konstmuseum i Halmstad stå klart med bland annat nya lokaler för utställningar, museibutik kafé och uteservering. Byggstart sker i januari.

ANNONS
|

Projektet finansieras av och sker i samarbete mellan Region Halland, Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands länsmuseer. Kostnaden är 93,7miljoner, som fördelas på 20 miljoner för regionen, 33,7 för Halmstads kommun och 40 miljoner för Hallands länsmuseer.

– Det är många härliga kockar inblandade i det här projektet som ger möjligheter att bygga in bra konstupplevelser, säger Karolina Peterson, chef för avdelningen upplevelser och konst på kommunens kulturförvaltning.

Hon ser ingen risk för att exempelvis Mjellby konsthall kommer att bli överflödig.

– Tvärtom. Det här innebär en förstärkning av konstscenen i Halmstad.Tillsammans med Mjellby och Lilla konsthallen blir det nya konstmuseet ytterligare en anledning för besökare att åka till Halmstad för att uppleva konst, säger Karolina Peterson.

ANNONS

Konsthallens tillbyggnadkommer att ha en tillgänglig öppen entréhall med reception, butik och kafé med uteservering vänd mot Nissan och centrum.Intill kaféet byggs en hörsal och vid behov kan väggen däremellan öppnas och lokalerna slås samman vid arrangemang som exempelvis lunchkonserter.

Den nya byggnaden ska också rymma utställningslokaler i en mer sluten form. Formen har anpassatsefter dagenskrav på klimat och säkerhet. Därmed kan museet visa konstverk och utställningar som tidigare inte varit möjliga.

Det befintliga museet, som byggdes på 1930-talet, omdisponeras så att alla anställda kan samlas under samma tak. På det övre våningsplanet planeras för en permanent ateljé som kan användas för pedagogisk verksamhet. Där kommer även att finnas bibliotek och mötessal.

Genom en pågående digitalisering görs konstverk, litteratur och annat material mer lättillgängligt för både forskare och allmänhet.

Planering pågår för en ny samlingsutställning som kommer att presenteras på hela plan två i den nyrenoverade byggnaden.

Även parkområdet runt museet ingår i projektet. Ett antal konstnärer arbetar med förslag till gestaltning av museets omgivningar.

Första spadtaget tas i början på januari och 2019 slås dörrarna till det nya konstmuseet upp.

ANNONS