För den som är vaccinerad är det nu fritt fram att ta färjan över till Danmark.
För den som är vaccinerad är det nu fritt fram att ta färjan över till Danmark. Bild: Stena Line

Nu öppnar Stena Line upp för Danmarksresor

För den som är vaccinerad är det nu fritt fram att ta färjan över till Danmark, utan att behöva visa upp negativt covid-19 test eller sitta i karantän.
– Det är fantastiskt roligt, säger Julia Kronberg, kommersiellt ansvarig för rutten.

ANNONS
|

Det har gått lite dryg ett och ett halvt år sedan Grenåfärjan kom tillbaka till Halmstad. Trots att pandemin slog hårt har färjan fortsatt köra, men främst med godstrafik som resenärer. Kruxet för turisterna har varit att få gå iland i Danmark.

Beskeden under pandemin har varit oklara för hallänningarna. Personbevis, negativt covid-19 test eller särskilda skäl är några av de kraven som har behövt uppfyllas för att få korsa gränsen, men nu ska beskeden vara klara.

Komplicerade direktiv

Det som krävs för en garanterad biljett in i Danmark är ett intyg på att man är vaccinerad och att det gått minst 14 dagar sedan andra sprutan.

ANNONS

– Danska regeringen har släppt in svenskar med vaccinationsintyg sedan första maj. Vi var några dagar sena för vi behövde tolka myndigheterna korrekt så vi kunde gå ut med rätt information till våra resenärer, förklarar Julia Kronberg som är kommersiellt ansvarig för rutten.

Hon berättar att det under pandemin kommit nya direktiv löpande vilket har gjort det otroligt komplicerat för resenärerna, men nu när Danmark successivt börjat öppnat upp igen har trafiken ökat.

– Sedan den 21 april har danska regeringen gjort det enklare för danskar att åka till Sverige, vilket vi har märkt av. Det är fantastiskt roligt att se, berättar Julia Kronberg men poängterar att de fortfarande har höga krav på säkerheten.

– Det är fortfarande en pandemi vi lever i.

”En jätteuppgång”

Trots att det inte gått lång tid sedan Danmark började lätta på restriktionerna känner Stena Line redan nu av resesuget som finns, från båda hållen.

– Vi ligger fortfarande på låga nivåer och vågar inte planera allt för långt fram, men bara de här senaste veckorna har man sett en jätteuppgång.

För övriga resenärer som ej är fullt vaccinerade måste man vid ankomst till Danmark uppvisa ett högst 24 timmar gammalt negativt covid-19 test.

ANNONS

Trots pandemin har inte all trafik gått ner för Stena Line. För medan turismen sjönk gick det desto bättre för godstrafiken som har ökat med hela 15 procent.

– Det var en olycklig tajming men man ska också tänka på att våra fraktflöden gått över förväntan och intresset har varit enorm, säger Julia Kronberg och fortsätter:

– När vi väl kan släppa upp ordentligt står vi redo på båda sidorna. Vi ser ett gott samarbete mellan alla aktörer över Kattegatt som ser samma positiva tendenser i bokningsläget.

Förändrat beteende

Det är under månaderna juni, juli och augusti som Stena Line har sin bokningstätaste period, vilket de även hoppas se i sommar.

– Om vaccinationerna fortsätter gå åt rätt håll och smittalen fortsätter sjunka så ser det positivt ut. Vi hoppas på en högsäsong som kanske inte är det vi är vana vid, men som är bättre än förra sommaren, säger Julia Kronberg och tillägger:

– Folks beteende lär nog förändras efter pandemin och vi kommer nog se fler kortare weekends vilket passar både Halland och Danmark väl.

Detta behövs för att besöka Danmark:

Vid incheckning behöver du visa ett giltigt pass samt ett vaccinationsintyg som innehåller samtlig information nedan:

• För- och efternamn samt personnummer på den vaccinerade

• Vad vaccinationen gäller

• Vaccinets/tillverkarens namn

• Vaccinationsstatus

• Datum för när respektive vaccinationsspruta mottogs

För att kunna resa till fots måste man ta bussen från färjan vilket inte kommer öppna upp igen förrän i juni.

LÄS MER:Tufft år för Grenåfärjan – men Stena Line tror på framtiden

LÄS MER:Stena Line får fortsätta köra för fort i hamnen

LÄS MER:Långsam ökning av passagerare till Grenå

ANNONS