Mångfalden gör Magges trädgård till en blomsteroas

Det blommar överallt i Magge Blids trädgård i Halmstad. Med kreativitet och finurliga lösningar har hon och maken Tobbe skapat sig en personlig oas, där mångfalden också blir till glädje för fåglar och insekter. Dessutom kan Magge, som gillar inredning, slösa med egna buketter inomhus.

ANNONS
|

En gång av svartvit småsten med gjutna trampstenar i leder in i Magges och Tobbes trädgård. De runda, dekorerade betongplattorna har paret tillverkat själva, och redan här slår de an sin personliga ton.

– Tobbe gjuter och jag dekorerar. Betong är ett tacksamt material, för det går att använda till så mycket i trädgården. Dessutom är det förhållandevis prisvärt att göra egna plattor istället för att köpa sten, säger Magge.

Älskar färg

Vi följer den slingrande gången förbi ett hemmagjutet fågelbad, som hon prytt med mosaik. Bredvid står flera betonghjärtan på rostiga metallstänger. De ruffa materialen gifter sig fint med grönskans mjuka former.

ANNONS
Bild: Jari Välitalo

– Jag gillar kontrasterna. Det hjälper till att ge trädgården liv, säger Magge medan hon böjer undan en gren från den praktfulla honungsrosen, som skjutit i höjden på sin varma plats vid fasaden.

När vi rundar huset tar blomsterprakten över helt. I pallkragar och upphöjda bäddar pågår ett fyrverkeri. Luktärterna slingrar sig flera meter höga i sina spaljéer, medan dahlior, rosenskäror och blomstermorot knäböjer vid deras fötter. Humlorna surrar och en glänsande trollslända står stilla i luften innan den landar i en fullt utslagen zinnia. Här och var lyser några förrymda rudbeckior i gruset som en hyllning till trädgårdens mångfald.

– Jag älskar färg. Många trädgårdsentusiaster håller sig till strikta scheman i sina rabatter, men jag vill att blommorna ska spraka, säger Magge entusiastiskt.

Grunden till sin överdådiga blomsterträdgård lägger hon nu på våren. Enligt en gammal tumregel lär det vara dags att så på friland eller plantera ut när vi har passerat maj månads fullmåne (den 16 maj i år). Nej, det handlar inte om skrock eller mystiska riter, utan helt enkelt om att risken för nattfrost då brukar vara över i Sydsverige. Månregel eller inte, så brukar Magge plantera ut sina späda plantor i mitten av maj.

Bild: Jari Välitalo

– Redan när solen kikar fram i mars börjar det klia i fingrarna på oss som gillar att odla. Men det är så tråkigt om det kommer en frostknäpp och tar död på alltihop, så det är bäst att lägga band på sig till nu, säger Magge, som lärt sig en del även den hårda vägen.

ANNONS

Förodlar inne

Nu för tiden förodlar hon många av sina ettåriga sommarblommor i villans fönsterkarmar och i uterummet. Även dahliaknölarna petas ner i krukor, som är märkta med poetiska sortnamn som ”Melody Allegro”, ”Cornel Bronze” och ”Crazy Love”. Magge har även ett växthus där plantorna mellanlandar innan de slutligen får flytta ut i odlingsbäddarna, när nu majmånen har gett sitt klartecken.

– Genom att förodla inomhus tjuvstartar jag blomstersäsongen. Sedan kompletterar jag genom att också andra sommarblommor direkt i rabatterna. På så sätt har jag alltid något som blommar ända fram till frosten.

För att plantorna ska hålla sig pigga och orka blomma hela säsongen behöver de mycket näring. Magges hemlighet stavas bokashi. Det är en japansk komposteringsmetod, där köksavfallet på kort tid förvandlas till näringsrik jord genom en fermenteringsprocess. Jorden kan sedan användas i rabatter och trädgårdsland.

– Det är som att ha en egen liten jordfabrik – och växterna stortrivs, säger Magge, som brukar klippa skal från bananer och citrusfrukter i mindre bitar för att snabba på processen.

Bild: Jari Välitalo

Emellanåt plockar hon även nässlor och gör sitt eget nässelvatten till växterna.

– Det gör verkligen susen – även om det luktar, säger hon.

Buketter lyfter rummet

Det är svårt att föreställa sig att den så lummiga trädgården med all färgprakt en gång i tiden dominerades av mörka barrträd. Medan vi vandrar längs planteringar där varje årstid bjuder på sina favoriter bland akleja, vallmo och kärleksört, berättar Magge att det tidigare stod en stor gran där altanen finns i dag. Längre bort vajade höga tallar – men dem hjälpte stormen Gudrun till att fälla.

ANNONS

– Att vi satsat på en mångfald av blommor istället gillas av både insekter och smådjur. Från köksbordet ser vi ofta olika sorters fåglar och sommartid är här mängder av fjärilar. Vi har dessutom både en igelkott och en fasan som troget kommer på besök, berättar Magge.

Även om trädgården kräver en del skötsel så ger den mångfalt igen.

– Det är så vilsamt att plocka fram sekatören och gå en runda i trädgården när man kommer hem från jobbet. För mig är det avkopplande samtidigt som jag får mängder av idéer när jag går här och pysslar. Ofta tar jag med mig en bukett in. Färgerna och doften kan lyfta ett helt rum. Man blir helt enkelt glad av blommor, säger Magge.

Bild: Jari Välitalo

Fakta: Magge Blid

Ålder: 59 år.

Familj: ”Maken Tobbe och två vuxna döttrar.”

Bor: ”I en villa i Halmstad med cirka 800 kvadratmeter tomt.”

Drömmer om: ”Vi har en relativt ny pergola som Tobbe byggt och en dröm är att klä in den med blåregn.”

Så hålls trädgårdsarbetet på en rimlig nivå: ”Jag planterar tätt, så att ogräset inte får plats. Blomsterodlingen har jag i pallkragar och upphöjda bäddar. Då får jag en bekvämare arbetsställning på köpet. Bästa gödningen kommer från det egna hushållsavfallet, som jag komposterar enligt bokashi-metoden. Jag vattnar även med nässelvatten då och då.”

Fakta: Bokashi

Vad? Bokashi är en japansk metod för kompostering av i princip allt köksavfall som används inom matlagning. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas det snabbt till jordförbättring som kan användas i kökslandet eller i rabatten.

Varför? Bokashi är ett miljösmart och kemikaliefritt sätt att omvandla köksavfall till näring för den egna trädgården. Det blir som ett eget litet kretslopp och bidrar också till att minska avfallet som körs till tippen. När bokashin grävs ner i jorden stannar dessutom kolet kvar där och kommer växterna till godo.

Hur? Matavfallet packas i en hink med lock, tillsammans med ett strö som är preparerat med mikroorganismer. Hinken ska stå inomhus i rumstemperatur och jäsa i två veckor. Sedan kan komposten grävs ner i landet.

Källa: Sara Bäckmo, Skillnadens trädgård. För mer info se även hennes hemsida: https://www.sarabackmo.se/fakta-om-bokashi/

TRÄDGÅRDSINTRESSERAD? LÄS ÄVEN:

ANNONS