”Låt oss plantera solrosor så att de syns ända från rymden i år”

”Låt oss plantera så många solrosor att de syns från rymden!” Författaren och formgivaren Hanna Wendelbo på Onsalahalvön låter en del av trädgården bli en blommande, solidarisk hyllning till Ukraina i år. Nu är den perfekta tiden att så dessa högväxta solskensblommor, som också gör sig fint i buketter.

ANNONS
|

Lycklig den som kan plocka sig ett fång av blommor varje dag, från tidig vår till långt in på hösten.

Blomsterdrottningen och influencern Hanna Wendelbo utanför Kungsbacka är en av dem. Med kunskap (som hon generöst delar med sig av) och massor av lekfullhet fyller hon sin trädgård med sommarblommor som hon odlar från frö. Därmed kan hon förändra rabatternas uttryck från år till år med färg, form och höjd, allt efter längtan och humör.

– I fjol badade den här spaljéväggen i luktärter i alla regnbågens färger. Det var en riktig glädjekick. Ett annat år gick den i skiraste vitt, säger hon och pekar på en rabatt som redan har förberetts med en klätterställning för ivriga klängen.

ANNONS

Ingen brådska i trädgården

Ännu ligger jorden orörd under ett täcke av nedklippta fjolårsväxter, men i växthuset spirar mängder av små plantor som ska få flytta ut när frostrisken är över.

– Det finns absolut ingen anledning till panik om man vill plantera men inte har kommit igång med sitt odlande än, betonar Hanna och förklarar att de allra flesta sommarblommor kan sås direkt i rabatten eller pallkragen längre fram i vår.

– Enda skillnaden är att de blommar aningen senare än de som fått tjuvstarta inomhus, förklarar hon och öppnar dörren till sitt solvarma glashus, som för dagen flammar i färg från stora fång av påskliljor och tulpaner som Hanna har fyndat.

Bild: Annika Karlbom

Passande nog bor hon på Trädgårdsvägen. Men hur rätt namnet än klingar i dag, så var det snarare ett hån när Hanna och hennes familj flyttade in för 15 år sedan.

– Då var stora delar av trädgården ett träsk. Det enda som trivdes var grodyngel. Lagret av matjord i trädgården var också väldigt tunt, så som det är i många nyanlagda bostadsområden. Så vi har fått dränera och jordförbättra rejält för att kunna ha mer än bara gräsmatta, säger Hanna.

Tricken för att få till en mullrik jord delar hon med sig av i sin nyutkomna bok Odla blommor (Bonnier Fakta). Där ger hon också mängder av tips på hur man fixar en rabatt utan att gräva, hur man får sommarblommorna att prunka och vilka ettåriga växter som är perfekta att odla i trädgården eller på balkongen för den som även vill kunna plocka buketter att ha inomhus.

ANNONS

– Sommarblommor, eller annueller som de också heter, innebär alla möjligheter att experimentera och ha roligt i sin trädgård. Eftersom de är ettåriga kan det liksom aldrig bli fel. Vill man ha förändring nästa år är det bara att måla upp rabatten igen med andra färger, säger Hanna och tar en klunk kaffe ur den sommarblommiga plåtmuggen, med ett mönster som hon själv har designat.

Solidariska solrosor

En av de lättaste växterna att börja med för den som vill odla ettåringar är just solrosen. I dag finns det inte bara gula, utan även krämvita, röda och flerfärgade blommor.

– Välj en sort som är avsedd för snittblomsodling. Då får solrosen många blommor på varje stjälk och blir perfekt även till buketter. Fröna kan sås direkt på växtplatsen när risken för frost är över. Man kan också tjuvstarta inomhus i kruka. Slutet av april är en utmärkt tid, säger Hanna.

Att solrosen blivit en internationell symbol för solidaritet med det ukrainska folket och motståndet mot kriget gör blomman extra odlingsvärd i år, tycker hon.

– Jag hoppas att solrosen ska finnas i allas trädgårdar i sommar. Låt oss plantera så många att de syns ända från rymden!

Bild: Annika Karlbom

Förutom att Hanna är aktuell med sin nya bok har hon även fått ett annat prestigefyllt uppdrag i år: Att designa sommarens paradrabatter i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad. Temat är ”passion” – och det kommer det att bjudas på, lovar hon.

ANNONS

– Jag har försökt skapa blomsterkombinationer som ska spela på alla känslor. När jag valde växter slängde jag in ett extra wow i finalen, en kombination som får det att kännas i magen, säger Hanna och ler.

Att förstärka skönheten med en gnutta dissonans kräver både djärvhet och kunskap. Hannas många år som formgivare, med bland annat tusentals mönstrade tapeter på sin meritlista, gör att hon vid det här laget vågar beskriva sig själv som ”överjävlig på färg”.

– När ledningen för Norrvikens trädgårdar fick höra vad jag tänkte mig för växter var det flera som kippade efter andan. Men jag hade testat kombinationen i liten skala hemma och kunde visa upp en bild så att de fick se hur läckert det blev. Då blev det tummen upp, säger Hanna belåtet.

Rabatten i Norrvikens trädgårdar ska planteras i juni för att stå i sitt vackraste flor under turistsäsongen i juli-augusti. Det kommer att bli växter i många olika lager och skiften, och Hanna har inget emot att avslöja sin favoritkombination.

– Tänk dig en enorm dahlia i djupaste rött, i det här fallet Mingus Alex. Och ovanför den svävar en lila jätteverbena. Jag lovar att det är en kombo som rockar...

ANNONS

Kaffekoppar överallt

Vi lämnar det pampiga växthuset och ger oss ut i hennes egen trädgård. Där skapar spaljéer, pergolor och låga staket olika rum. Ett stort trädäck omgärdar poolen, som ännu är övertäckt i vintervila. Bland rabatterna i gräsmattan spatserar hönorna Jonna och Heidi, som hjälper till att gödsla. Som den fullblodsestet Hanna är, har hon valt dem för att de lägger blåa respektive aprikosfärgade ägg.

Innanför en grind i staketet, som Hanna och maken har byggt av sly från trädgården, ligger odlingsbäddarna. De varierar i längd, från sex till tio meter.

– Sedan 2020 har jag odlat snittblommor här. Om somrarna blir det ett sådant överdåd att de 60 centimeter breda gångarna mellan bäddarna försvinner helt i grönskan. Jag plockar stora buketter varje dag, vilket gynnar blomningen ännu mer, säger Hanna, och sjunker ner på huk för att peta ner några solrosfrön i bädden.

Till den som önskar sig en blomsterrabatt, men har tajt budget eller ont om tid för att förverkliga drömmar, har hon ett tips.

– Välj sådana ettåringar som ger mängder av blommor utan att kräva någon större arbetsinsats. Rosenskära och luktärter är två utmärkta exempel. De blommar flitigare ju mer du plockar, och blir en oslagbar bas både i trädgården och i buketten, säger hon.

ANNONS

Vid foten av den ännu kala blomsterportalen, som kommer att vara helt övervuxen av grönska om en månad, står en kvarglömd kaffekopp med Hannas glada mönster.

– Man kan hitta kaffekoppar lite överallt här. En av mina favoritsysslor är att vandra runt med en kopp i handen och bara njuta. Det är ju främst glädje och avkoppling som trädgården handlar om – och när det kommer till arbetsinsatser och skötsel är jag väldigt avspänd. ”Vild med vilje” min paroll.

Bild: Annika Karlbom

Hanna Wendelbo

Ålder: 47 år

Familj: Maken Martin, barnen Svea 16, Svante 14 och Selma 11 år samt hundarna Stella och Sammie.

Bor: ”I en villa på Onsalahalvön utanför Kungsbacka med en tomt på cirka 1200 kvadratmeter.”

Yrke: ”Jag är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign, med ett klappande hjärta för blommor och trädgård.”

Aktuell med: Odla blommor (Bonnier Fakta) som utkom i mars. ”När förlaget hörde av sig blev jag jätteglad och spelade inte svårflirtad ett ögonblick. Efter att ha odlat sommarblommor i så många år och besvarat mängder av frågor från mina följare på sociala medier vet jag vad man undrar över i odlingssammanhang.” Har även har komponerat sommarens stora paradrabatter i Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.

Favoritblommor: ”Omöjligt att välja! Det skiftar mellan årstiderna, och favoriten är alltid den som blommar just då.”

Har också gett ut: Hannas Blomsterpill & Mönsterlek (Roos & Tegnér), Hannas Blommor & Blad (Roos & Tegnér).

Chans att se trädgården: ”Jag är med i Tusen trädgårdar den 3 juli.”

Hanna Wendelbo på sociala medier: @hannawendelbo

Sommarblommor (annueller)

•Sommarblommor är ettåriga växter som (oftast) bara blommar en säsong.

•Eftersom växterna både ska hinna växa till sig och blomma på en säsong behöver de mycket sol. Då blommar de överdådigt.

•Ettåringarna blommar dock senare än många perenner (fleråriga växter) och brukar bjuda på mest prakt från juli och fram till frosten.

•Många sommarblommor är även utmärkta att ta in och sätta i vas.

Källa: Hanna Wendelbo.

TRÄDGÅRDSINTRESSERAD? LÄS ÄVEN:

LÄS ÄVEN:

ANNONS