Lokalvårdarna håller sjukhuset flytande

Det är inte bara patienter som ska vårdas, utan också mottagningsrum och operationssalar. Det går inte att bedriva säker vård i smutsiga utrymmen och utan lokalvårdarna skulle sjukhuset inte klara sig många dagar. I ett så stort maskineri som ett sjukhus finns många kuggar som alla måste fungera för att verksamheten ska rulla på. Följ med bakom kulisserna till en sjukhusverksamhet du (förmodligen) aldrig tidigare tagit del av!

ANNONS
|

Kanske är det städpersonalen som har bäst koll på de labyrintlika korridorerna genom sjukhuset. Från tidig morgon till sen kväll städas det i vårdlokalerna för att hinna rengöra hela sjukhuset under dagen, och nästa dag börjar allt om igen.

Omkring 250 personer jobbar inom Region Hallands avdelning för städ och vårdnära service. Bibigul Najafizada, som på jobbet bara kallas Bibi, är en av 40 personer som jobbar med det som kallas regelmässigt städ i södra Halland och har sjukhuset i Halmstad som sin arbetsplats.

En dag på jobbet som lokalvårdare

Bibi varvar mellan att börja tidigt på morgonen eller senare på förmiddagen och har olika områden av sjukhuset att städa beroende på vilket pass hon jobbar.

ANNONS

– När jag kommer till jobbet börjar jag med att städa mottagningarna som jag har på mitt schema, men först läser vi arbetsbeskrivningen om vad vi ska göra där. Jag börjar med att städa undersökningsrummen innan det kommer patienter. Sen ska toaletter och korridorer och trappor städas, säger Bibigul Najafizada.

I dag visar schemat att hon ska börja med att städa ögonmottagningen. Innan hon ger sig iväg genom sjukhusets korridorer plockar hon med sig städutrustningen hon behöver. Inne på städcentralen finns korgar fyllda med mikrodukar och moppar i olika material och färger. I korgen stoppar hon också ned två flaskor ytdesinfektion.

Bibigul Najafizada städar sjukhuste i Halmstad.
Bibigul Najafizada, som på jobbet bara kallas Bibi, har jobbat som lokalvårdare på sjukhuset i tre år. Bild: Roger Larsson

Städar ett rum på tre minuter

Väl framme på ögonmottagningen hämtar Bibi sin städvagn i ett förrådsrum och fyller på den med materialet hon tagit med sig från städcentralen.

– Jag brukar städa här på lunchtid när det är tomt på avdelningen, berättar hon.

Lokalvårdarna på sjukhuset städar efter en speciell metod. Först används en microduk med brukslösning som är en liten mängd koncentrerat kemiskt rengöringsmedel utspätt med vatten. Med duken torkar Bibi av alla ytor i rummet innan hon går vidare till nästa steg som innebär att sprita alla tagytor i rummet, det man räknar med att patienterna kan ta på.

Vi brukar säga att jobbet som lokalvårdare är lika viktigt som läkarnas.

En gång i veckan ska alla mottagningsrum med ett speciellt klistermärke utanför dörren städas extra, men eftersom det är tisdag är det bara den vanliga städningen som gäller. När Bibi inte har reporter och fotograf efter sig brukar det inte ta mer än tre minuter per rum säger hon. Hela avdelningen, med ett 20-tal mottagningsrum, korridorer och väntrum tar drygt en och en halv timme att städa. Sen går hon vidare enligt sitt städschema för dagen.

ANNONS

Vi städar för att ta bort bakterier som vi inte ser.

– När jag går hem från jobbet känner jag mig inte särskilt trött, hade jag inte trivts på jobbet hade jag säkert gjort det. Det bästa är att jag träffar all trevlig personal här.

Sjukhuset skulle inte klara sig två dagar utan städ

Den stora skillnaden mellan att städa ett sjukhus och att städa övrig miljö är att sjukhuset oftast ser rent ut. Städpersonalen möts inte av stök och smuts som en lokalvårdare på en skola kanske gör, men har ändå ett helt avgörande jobb för att hålla sjukhuset rent.

– Vi städar för att ta bort bakterier som vi inte ser. Man ser inte samma resultat på sin städning, utan vi städar mycket som ser rent ut men som ändå behöver rengöras, säger Max Hansson som är chef för städavdelningen som Bibi jobbar på.

Städningen är alltså en av många oumbärliga kuggar i maskineriet som sjukhuset är. Utan lokalvårdarna hade det inte gått att ta emot patienter på ett säkert sätt och Max Hansson menar att sjukhuset delvis hade behövts stängas efter två dagar om det inte funnits några lokalvårdare.

– Vi brukar säga att jobbet som lokalvårdare är lika viktigt som läkarnas, utan oss hade det inte gått att bedriva säker sjukvård. Det går inte att ge vård i en smutsig miljö och efter två dagar hade det blivit så smutsigt på vissa områden att man inte hade kunnat bedriva en säker sjukvård, säger han.

ANNONS

Läs mer om vardagen för en lokalvårdare genom att bläddra i bildspelen! Artikeln är en del i en serie om verksamheterna bakom kulisserna på sjukhuset, stort som smått.

LÄS MER:På labbet är man expert på kroppsvätskor

LÄS MER:Sjukhusköket serverar hundratals patienter varje dag

ANNONS