Angelica Svensson och Rutger Herlin väntar fortfarande på att få sitt bygglov på Trädgårdsgatan intill Nissan i Oskarström.
Angelica Svensson och Rutger Herlin väntar fortfarande på att få sitt bygglov på Trädgårdsgatan intill Nissan i Oskarström. Bild: Jari Välitalo

Kommunen förlorade bygglovstvist i domstol

Även mark- och miljödomstolen konstaterar att det var fel av kommunen att neka bygglov på Trädgårdsgatan i Oskarström. Precis som länsstyrelsen anser domstolen att man inte kan hänvisa till risken för översvämning vid ett dammhaveri så länge detaljplanen säger att det är tillåtet med bostäder där.

ANNONS
|

– Vi blev mycket överraskade att det gick så snabbt för mark- och miljödomstolen att komma med en dom där kommunens överklagan avslås, kommenterar Rutger Herlin.

– Självklart blev vi lättade, men vi vill nu ha besked om vad kommunen tänker göra, fortsätter han.

HP har tidigare skrivit om hur Angelica Svensson och Rutger Herlin ända sedan 2020 haft planer på att bygga en villa på tomten de köpt längst in på Trädgårdsgatan i Oskarström.

Längs Trädgårdsgatan ligger redan tio bostadshus, men på de inringade tomterna har byggnadsnämnden sagt nej till bostäder på grund av översvämningsrisken vid ett eventuellt dammhaveri.
Längs Trädgårdsgatan ligger redan tio bostadshus, men på de inringade tomterna har byggnadsnämnden sagt nej till bostäder på grund av översvämningsrisken vid ett eventuellt dammhaveri. Bild: Jari Välitalo

Efter många turer fram och tillbaka, om allt från takvinklar till fasadfärg, fick de i februari i år avslag på sin bygglovsansökan.

Livsfara

I beslutet – som togs av politikerna i byggnadsnämnden eftersom det ansågs vara principiellt viktigt – hänvisades bland annat till ett yttrande från räddningstjänsten om översvämningsrisken vid ett dammhaveri högre upp i Nissan.

ANNONS

Byggnadsnämnden pekade specifikt på risken för att Hylte damm 18 ska rasa och att vattennivån då kan bli 1,3 meter över golvnivån i paret Svensson/Herlins planerade villa – och att det då är förenat med livsfara om det händer nattetid medan de ligger och sover på markplanet.

Genom att överklaga till länsstyrelsen fick dock paret rätt gentemot kommunen. Länsstyrelsen pekade på att det i detaljplanen står att marken i området vid Trädgårdsgatan är lämplig för bostäder – och att kommunen därför inte kan göra några andra bedömningar utan att först upphäva eller ändra detaljplanen.

Ovanligt snabbt

När byggnadsnämnden i sin tur överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen lät ordförande Jan Prytz (M) som att han inte hyste så stora förhoppningar om att få till en ändring – men att han ändå ville ha en högre prövning för att ha något att förhålla sig till i liknande fall med tanke på klimatförändringarna.

– Nu har vi i nämnden tagit del av domstolens avslag, säger Prytz och konstaterar att handläggningen var ovanligt snabb.

Om ni vill överklaga måste ni göra det före månadsskiftet. Kommer ni att göra det?

– Vi har diskuterat frågan, men har ännu inte bestämt oss.

Ett annat alternativ är ju att ändra eller upphäva detaljplanen som tillåter bostäder där. Är det något som övervägs med tanke på översvämningsrisken?

ANNONS

– Om tjänstepersonerna anser att det behövs får de väcka frågan och sedan hamnar den i så fall hos samhällsbyggnadsutskottet.

Rutger Herlin säger till HP att han och sambon hoppas på ett snabbt svar från kommunen.

– En tidigare handläggare som prövat allt utom översvämningsfrågan gav oss ursprungligen ett muntligt besked om bygglov – förutsatt att vi målade huset gult – så jag hoppas att vi slipper börja om från ruta ett, säger han.

LÄS MER:Kommunen släpper inte risken för dammhaveri

LÄS MER:Länsstyrelsen slår fast att det var fel att neka bygglov

LÄS MER:"Tusentals drabbas" vid dammhaveri i Nissan

ANNONS