Hovrätten ändrar dom om elvåld

Grov misshandel blev mordförsök, som blir grov misshandel igen. Hovrätten ändrar nu domen för den 31-åring som kopplade en lampsladd till sin flickväns rygg. Men straffet är fortfarande rättspsykiatrisk vård.

ANNONS
|

I november såg grannar hur mannen släpade runt en halvnaken kvinna utanför sin lägenhet. Vittnen larmade polisen, som också blev angripna och hade svårt att få kontroll över situationen.

När kvinnan sedan förhördes berättade hon om våld som hon utsatts för under en längre tid.

Hon berättade att hennes pojkvän hade kopplat en elsladd till hennes rygg och gett henne en kraftig stöt. Händelsen var ett antal månader gammal och hon hade bara en bild på sina skador som en vän tagit strax efter det inträffade.

En första undersökning visade att 31-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning. Men en djupare utredning gjorde gällande att han var psykiskt sjuk vid brottstillfället och även vid tiden för undersökningen.

ANNONS

Därefter har den centrala frågan varit om mannen kan fällas som ansvarig för brott, trots sitt psykiska tillstånd.

Ännu en fråga har varit om 31-åringen ska dömas för mordförsök, då strömmen som han kopplade till sambons rygg hade kunnat ge henne livshotande skador.

Tingsrätten kom fram till att så var fallet och dömde 31-åringen för mordförsök. Hovrätten ändrar nu rubriceringen till grov misshandel och sänker kvinnans skadestånd från 65 000 kronor till 20 000 kronor.

Den tekniska utredningen är knapphändig och undersökningen av kvinnan är gjord flera månader efter händelsen. Det kan inte slås fast att våldet som hon utsattes för kunde ha kostat henne livet, menar hovrätten.

Men när det gäller skuldfrågan så menar domstolen att 31-åringen trots sitt psykiska tillstånd handlade planerat.

Han har i sin tur har velat bli frikänd då han vid tillfället trodde flickvännens kropp var intagen av robotar och att han försökte rädda hennes liv genom att kortsluta dem.

Men hovrätten tar fasta på hans egna uppgifter om att gav henne en elstöt för att hon inte svarade honom. Därför slipper han inte brottsligt ansvar eller skadeståndskrav.

Straffet för 31-åringen står fast: rättpsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

ANNONS