Tingsrätten: elchock var mordförsök

Han kopplade upp sin sambo till en lampsladd och satte i kontakten. Nu döms 30-åringen till rättspsykiatrisk vård för mordförsök.

ANNONS
|

Det var i somras, i ett psykotiskt tillstånd som 30-åringen såg en röd tråd i de sidor hans flickvän besökte på nätet. Han trodde att nanorobotar hade intagit hennes kropp och spridit sig till hans.

Han var övertygad om att han måste kortsluta nanorobotarna annars skulle de båda dö, berättar han i förhör.

Anordningen med ringar kopplade till en lampsladd fäste han på hennes rygg. Han blötte ner huden för att leda strömmen och kopplade i kontakten. Det kom en blåaktig blixt ur vägguttaget.

Han gjorde en ny anordning och gick till sin granne för att be denne ge honom en stöt. Grannen ringde polisen och det blev några dagar på psykakuten för 30-åringen. Kvinnan polisanmälde inte.

ANNONS

Tre månader senare greps mannen efter misshandel, hot mot grannar och våld mot polisen i en tumultartad situation utanför sin lägenhet – och tidigare händelser kom fram.

Han döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på inrådan av läkare inom rättspsykiatrin.

HP har tidigare skrivit om hur kvinnans målsägandebiträde, Stefan Andersson, under sista rättegångsdagen yrkade på att elchocken skulle ses som ett mordförsök och inte som grov misshandel, som åklagaren hävdat.

Han får nu rätt av tingsrätten.

30-åringen kände väl till elektricitet och dess verkningar. Han hade förberett sig för att återuppliva sin flickvän med en amfetaminspruta och han var väl medveten, enligt tingsrätten, om att hon i värsta fall kunde dö.

Därför finns det ett likgiltighetsuppsåt. Vanföreställningen om nanorobotar gör ingen skillnad då 30-åringen agerat planerat och medvetet.

– Jag har än så länge bara hört om domen och inte hunnit läsa den själv. Men jag är väldigt nöjd med tingsrättens slutsats, säger Stefan Andersson.

Men det var ju aldrig tal om att han skulle få något annat än vård. Så varför bemöda sig med att ta strid om rubriceringen när straffet blir detsamma?

–En misshandel är en misshandel och ett morförsök är ett mordförsök. Det är viktigt att det blir rätt bedömning av gärningen. Inte minst för målsägandens skull och för hennes chans att få upprättelse, säger Stefan Andersson, som dock inte heller har hunnit meddela sin klient när HP når honom på onsdagseftermiddagen.

ANNONS
ANNONS