Fullmäktigeledamot gav hjärta till styckmordsförslag

Fullmäktigeledamoten Josefin Green (–) har fått mycket stöd på sociala medier av personer som tycker att Moderaterna behandlat henne illa. Men flera reagerar nu över att hon inte tagit avstånd från ett erbjudande att ”styckmörda hennes fiender”. På sin Facebook-sida har hon kommenterat förslaget med både en glad smiley och ett hjärta.

ANNONS
|

I HP:s granskning av striden som rasat inom Moderaterna i Halmstad har Josefin Green framstått som den som drabbats hårdast.

Hon har berättat om hur Anna Fallkvist fick henne att gå med i den tankesmedja för förnyelse – som i efterhand setts som en förbjuden parallellorganisation inom partiet – och pekat på att hon inte gjort någonting som inte Fallkvist också gjort inom den innersta kretsen av gruppen ”Gofika & politik”.

Trots detta blev deras öden diametralt olika. Green blev utfryst från M, samtidigt som Fallkvist blev etta på valsedlarna.

Josefin Green sitter nu kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige, men ställer i höstens val upp för det nystartade Halmstads Lokala Parti.

ANNONS

Stöd på Facebook

Flera som hört av sig till HP menar emellertid nu att hennes ”hjältegloria” hamnat lite snett genom hennes agerande på sociala medier. Det handlar om en tråd på Greens Facebook-sida där olika personer uttrycker sitt stöd för henne och kommenterar hur hon blivit behandlad av Moderaterna.

Efter att Josefin Green skrivit att hon fortfarande är ”chockad över moderaternas odemokratiska agerande” är det en man som skriver en kommentar som, enligt de som kontaktat HP, går långt över gränsen för vad man får föreslå.

”De vet inte vem de jävlas med”

”Glöm inte bort att alla vi gamla klasskompisar och vänner, åker och styckmördar dina fiender”, skriver han.

Josefin Green svarar med:

”Nej de vet inte vem de jävlas med.”

Hon har även satt dit en glad smiley med blinkande öga och en spänd biceps. Därefter avslutar hon sitt svar med ”tack för stödet men vi kan ta det lite lugnt” – följt av ett hjärta.

I stället för att ta bort eller dölja kommentaren om styckmord valde Josefin Green att besvara den med ett hjärta, en spänd biceps och en glad smiley.
I stället för att ta bort eller dölja kommentaren om styckmord valde Josefin Green att besvara den med ett hjärta, en spänd biceps och en glad smiley.

Flera gånger har HP skrivit om politiker som oroas över att debattklimatet på nätet blivit råare och att alltför grova påhopp gradvis blivit vanligare genom att för få protesterar.

Samband med sociala medier

Exempelvis hade HP i höstas en artikelserie om personer som på olika sätt möter hot och hat i sin yrkesroll. En av dem var det moderata regionrådet Mikaela Waltersson, som pekade på ett samband mellan det ökade hatet och de sociala mediernas framväxt.

ANNONS

I vinter har HP även skrivit om hur den hatiska stämningen i Facebookgruppen Diskus Hylte gjort att Hyltes högsta politiker känt sig utsatta – bland annat oppositionsrådet Anna Roos (C). Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) lämnade till och med Facebook-gruppen för några år sedan, efter att ha blivit hotad.

Toppmoderat bads lämna

I april förra året delade Maj Brodin Johansson, då ordförande för Hyltemoderaterna, ett inlägg i Diskus Hylte där en skolanställd i Hylte kommun hängdes ut som islamist, kapabel att döda sina barn.

Trots att hon inte själv skrivit inlägget, utan bara delat det vidare, bad Moderaterna Maj Brodin Johansson att lämna alla sina politiska uppdrag – vilket hon också gjorde, för att numera i stället kandidera för Sverigedemokraterna i höstens val.

Flyttade gränser

Efter att lagkaptener i herrallsvenska fotbollslag nu i veckan berättat i Göteborgs-Posten om hoten och hatet som de fått motta i sociala medier har även Svensk elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson reagerat.

– Gränserna har förflyttats gällande hur man uttrycker sig, säger han till TT.

Det där handlar bara om att jag inte är van vid att hamna så här i hetluften med en massa kommentarer på min Facebook.

När HP nu konfronterar Josefin Green med kommentaren om att styckmörda hennes fiender säger hon direkt att hon tar avstånd från den.

– Jag vet ju vem personen är som skrivit och att han ibland är lite vårdslös med hur han uttrycker sig. Samtidigt vet jag att han inte är en våldsam person, förklarar hon.

ANNONS

Bidrar det ändå inte till en onödigt rå debatt om man tillåter sådana resonemang i sitt sociala flöde?

– Jag tycker absolut att man ska hålla en god ton på nätet. Jag tar avstånd från allt snack om att styckmörda – jag vill verkligen inte bli förknippad med sådana tankar.

Men tycker du dig ha tagit avstånd från den här kommentaren när du besvarar den med en glad figur och ett hjärta, i stället för att dölja eller plocka bort den? Kan man inte till och med säga att du uppmuntrar genom att svara med att ”de vet inte vem de jävlas med”?

– Det var inte min mening att uppmuntra till ett otrevligt klimat på sociala medier. Det där handlar bara om att jag inte är van vid att hamna så här i hetluften med en massa kommentarer på min Facebook, säger Josefin Green.

– Jag ska prata med han som skrev och se till att kommentaren tas bort. Jag ska också lära mig av det här inför framtiden, lovar hon.

LÄS MER:Utfrusen M-trio går över till Halmstads Lokala Parti

LÄS MER:Avsnitt 30: Turbulensen inom Moderaterna i veckans poddavsnitt: ”Skrev sin egen politiska dödsdom”

LÄS MER:M-strid kan bli debatt för hela fullmäktige

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Mikaela Waltersson (M): ”Jag har stött på galet arga människor under pandemin”

LÄS MER:Toppolitiker har utsatts för hot och hat i Diskus Hylte: ”Jag valde aktivt att lämna”

LÄS MER:Forskare om näthatet i Diskus Hylte: ”Det kan vara förtal”

LÄS MER:Maj Brodin Johansson tillbaka efter avhoppet – går med i SD

ANNONS