Stena Nautica seglat över Kattegatt fler än 1 100 gånger sedan linjen startat.
Stena Nautica seglat över Kattegatt fler än 1 100 gånger sedan linjen startat. Bild: Lina Salomonsson

Färjeflytten till Halmstad har varit positiv för Stena

Det har gått lite drygt ett år sedan färjan kom tillbaka till Halmstad. Nu konstaterar Stena Line att flytten har varit positiv, trots coronapandemin. Godstrafiken har ökat med 15 procent.

ANNONS
|

Den 1 februari förra året började Stena Line trafikera sträckan mellan Halmstad och Grenå och tusentals människor besökte invigningen i Halmstad. Ganska snart kom dock coronapandemin och la sig som en blöt filt över tillvaron. Inreseförbuden mellan Sverige och Danmark kom och gick och det var få passagerare som valde att ta färjan till Danmark.

Desto bättre har det gått på fraktsidan. Godstrafiken har under det första året ökat med 15 procent jämfört med när färjan trafikerade sträckan mellan Varberg och Grenå.

– Flytten till Halmstad var rätt beslut och har överträffat våra förväntningar både i Sverige och i Danmark. Framförallt är det Halmstads geografiska placering som kunderna värdesätter men också effektiviteten i att flytta transporterna från väg till vatten och slippa köra hela vägen, säger Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Stena Line får fortsätta köra för fort i hamnen

Stena Line har trafikerat linjen med 22 avgångar i veckan under hela pandemin, där det främsta fokuset har varit att säkra infrastrukturen och godstrafiken mellan länderna. Totalt har färjan Stena Nautica seglat över Kattegatt fler än 1 100 gånger sedan linjen startade.

Nu är förhoppningen att även passagerartrafiken ska komma igång när pandemin lättar. Enligt rederiet finns det ett stort intresse för att resa även efter pandemin.

– Innan pandemin såg vi bokningsökningar med upp till 20 procent från svensk sida och 50 procent på den danska sidan jämfört med året innan, och så fort reserestriktionerna lättades under sommaren såg vi ett högt bokningstryck direkt. När världen väl öppnar upp sina gränser efter pandemin är vi redo att utveckla turismen över Kattegatt, säger Elisabeth Lönne.

LÄS MER:Tufft år för Grenåfärjan – men Stena Line tror på framtiden

LÄS MER:Hein Godenwind – den fina lilla färjan som Halmstadborna minns med värme

ANNONS