Facket om chefernas vaccinering: ”Helt bedrövligt”

Att ett tiotal av hemvårdsförvaltningens chefer vaccinerats, trots att de inte tillhör en prioriterad grupp, väcker många reaktioner.
– Det här är helt enkelt bedrövligt, säger Rasmus Eliasson, ordförande i Kommunals sektion Vård och omsorg i Halmstad.

ANNONS
|

Rasmus Eliasson beskriver hur facket dagligen får ta emot samtal från oroliga medlemmar i Halmstad.

– Många bär på en konstant rädsla för att bli smittade, inte minst nu när det är så höga sjuktal och personalen skickas runt där de behövs bäst. Det är våra medlemmar som behöver och förtjänar vaccinet, inte chefer som sitter helt isolerade, säger han.

Som Hallandsposten kunde avslöja igår så vaccinerades förvaltningschef, enhetschefer och medicinskt ansvariga på hemvårdsförvaltningen i samband med det pågick vaccination på Slottsparkens äldreboende. Boendet ligger mitt emot hemvårdsförvaltningens kontor på Södra vägen, vilket angavs som förklaring till att de erbjöds doser som blivit över.

ANNONS

”Det handlade om vaccin som annars hade behövt kasseras. Det är inte så att vi har prioriterat att vaccinera chefer och ledning”, förklarade förvaltningschefen Sergio Garay för HP.

Läs mer: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

Borde kunde hittat andra

Men Rasmus Eliasson tycker resonemanget är märkligt.

– Vad jag förstått så håller sig vaccinet i flera timmar och det finns gott om platser där det bedrivs vård och omsorg i närheten. Bara på samma gata finns det två gruppbostäder, så det borde varit lätt att hitta personer som är i större behov av vaccinet än cheferna, säger han och fortsätter:

– Det här ger ingen bra signal till våra medlemmar. Många av dem jobbar dagligen i full skyddsutrustningen och så går deras chefer, som sitter på kontor, och vaccinerar sig.

Med vad är det egentligen som gäller om upptinade och färdigblandade doser vaccin blir över vid en vaccination?

Svaret återfinns i den rutin som Region Halland och de halländska kommunerna tagit fram tillsammans. Här slås mycket riktigt fast att ”tillgängliga doser inte ska kasseras”. Däremot anges tydligt hur man ska agera – att det är viktigt med en reservplan och att det helst ska finnas extra personer tillgängliga för vaccination.

ANNONS

Inte vaccinera lägre prioriterade

Om det ändå skulle bli doser över är direktivet att kontakta personer ”i samma eller högre prioriteringsgrupp” enligt en angiven prioriteringsordning. Anvisningarna avslutas med meningen ”Vaccination inom lägre prioriterade grupper än där vaccinationsinsatsen huvudsakligen pågår ska normalt inte ske”.

Läkemedelsföretaget Pfizer, som tillverkat det vaccin som just nu används i Halland, uppger på sin hemsida att vaccinet är hållbart i sex timmar efter att det förberetts för injektion.

Enligt förvaltningschefen Sergio Garay fick ledningen fem minuter på sig att infinna på sig på äldreboendet för att doserna inte skulle behöva kasseras.

HP har sökt ansvariga vid vaccinationstillfället men inte lyckats få kontakt.

ANNONS