Dömd polis på valbar plats för Sverigedemokraterna

Polisen Rickard Petersson blev i helgen placerad så högt på SD Halmstads lista till kommunvalet att han sannolikt får en plats i fullmäktige – trots att han nyligen dömts för tjänstefel och osant intygande. Vid sommarens kupp inom partiet blev han ett toppnamn i partiets lokala styrelse.

ANNONS
|

HP skrev i helgen om hur ett hundratal medlemmar vid SD Halmstads årsmöte på Högskolan röstade fram partiets lista till höstens kommunval.

LÄS MER:Andreas Ahlqvist blir SD:s nya toppnamn i Halmstad

LÄS MER:SD:s föreslagna listetta utreds för att ha läckt alla beslut till M

Även om en del namn långt ner på listan fick rensas bort – eftersom 25 personer hoppat av SD för att bilda Halmstads Lokala Parti – var det valberedningens förslag till de viktiga platserna högre upp som klubbades igenom utan ändringar.

LÄS MER:Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

Av intresse är då att Rickard Petersson, som är polisinspektör i Halmstad och andre vice ordförande i SD Halmstad, placerats på plats nummer åtta.

Rickard Petersson syns längst upp till höger på det här fotot från lördagens årsmöte för SD Halmstad, som riksdagsledamoten Björn Söder lagt ut. Söder var mötesordförande och skriver att det var fullständig enighet på mötet ”trots tidigare turbulens och medieskriverier...”
Rickard Petersson syns längst upp till höger på det här fotot från lördagens årsmöte för SD Halmstad, som riksdagsledamoten Björn Söder lagt ut. Söder var mötesordförande och skriver att det var fullständig enighet på mötet ”trots tidigare turbulens och medieskriverier...” Bild: Björn Söders Facebook

Med tanke på att partiet i dag har tio ledamöter och fem ersättare i kommunfullmäktige innebär det att han med klar marginal finns på så kallad valbar plats.

ANNONS

HP följde förra året målet mot Rickard Petersson i tingsrätten, som handlade om att han gjort sig skyldig tjänstefel och osant intygande. Tidningen skrev om såväl åtalet som domen – men han hölls då anonym.

LÄS MER:Fabio Ishaq slår larm till SD:s partisekreterare

Flera har avlidit i arrester

Han är anställd som polisen sedan 1992 och brotten han nu i vinter dömts för begicks hösten 2020 när han arbetade i arresten på polishuset i Halmstad.

På övervakningsfilmen kunde man se hur Rickard Petersson inte uppfyllde lagens krav på tillsyn av den berusade en gång i kvarten – men att han i efterhand fyllde i på tillsynsbladet att han gjort det.
På övervakningsfilmen kunde man se hur Rickard Petersson inte uppfyllde lagens krav på tillsyn av den berusade en gång i kvarten – men att han i efterhand fyllde i på tillsynsbladet att han gjort det. Bild: Polisens förundersökning

Åtalet handlade om att han, tillsammans med några väktare, inte hade uppfyllt sin skyldighet att kontrollera en intagen berusad, så som lagen som går under förkortningen LOB föreskriver.

LÄS MER:Man glömdes bort i fyllecell – polisanställda åtalas för tjänstefel

JO (Justitieombudsmannen) har vid upprepade tillfällen kritiserat Polismyndigheten för bristande tillsyn av omhändertagna enligt LOB.

Flera personer har avlidit i arrester när de drabbats av akut alkoholförgiftning eller har blandat alkohol med narkotika eller andra preparat. Därför har JO tryckt på vikten av att följa det som lagen säger om att tillsyn av den omhändertagnes tillstånd måste ske en gång i kvarten.

Skrev dit klockslag i efterhand

Polisutredningen om fallet med Rickard Petersson visade att tillsyn av den berusades cell bara skedde tre gånger inom loppet av nästan tre timmar.

För denna brist dömdes han för tjänstefel.

LÄS MER:Arrestvakter och polis fifflade med tillsynen av berusad man – döms för tjänstefel

Till råga på allt hade han tillsammans med en väktare i efterhand skrivit sex ytterligare klockslag, en gång i kvarten, på det blad där tillsynen dokumenteras.

ANNONS

För detta dömdes han för osant intygande.

Rickard Petersson nekade till brott, både under utredningen och under rättegången. Han skyllde på att han fick fel information om cellerna när han började arbetspasset och att väktare i första hand har ansvaret för kontrollerna.

Viktigaste arbetsuppgiften

I domen från Halmstads tingsrätt står emellertid att tillsynen var den viktigaste arbetsuppgift han hade. Dessutom konstaterade domstolen att man kunde se på övervakningsfilmen hur Rickard Petersson fyllde i felaktiga tillsynstider i efterhand.

Han dömdes till 80 dagsböter, vilket i hans fall innebar drygt 25 000 kronor att betala. Dessutom dömdes han att betala drygt 30 000 kronor av sina försvarskostnader.

När domen från tingsrätten kom i november överklagade Rickard Petersson till hovrätten, men där nekades han prövningstillstånd. I slutet av januari vann domen laga kraft.

När SD:s förre listetta Fabio Ishaq pratat om att det behövs en storstädning inom SD Halmstad, har han bland annat syftat på den dömde Rickard Petersson – som här svabbar golvet under en Drott-match.
När SD:s förre listetta Fabio Ishaq pratat om att det behövs en storstädning inom SD Halmstad, har han bland annat syftat på den dömde Rickard Petersson – som här svabbar golvet under en Drott-match. Bild: Roger Larsson

Tidigare centerpartist

Politiskt har han tidigare kandiderat för Centerpartiet i Halmstad i valet 2010, men vid sommarens kuppartade, extra årsmöte för SD Halmstad blev han invald i den nya styrelsen. Där har han sedan dess varit andre vice ordförande.

LÄS MER:Spänt inför SD:s årsmöte efter förra årets kupp

Har tydligt visat att han har ambitioner, fick utmärkelse på distriktets julbord för att ha tillfört något alldeles extra i kommunföreningen.

I den presentation av Rickard Petersson som skickades ut till medlemmarna inför den gångna helgens omröstning, skrev valberedningen att han är ”relativt ny i föreningen, men har tydligt visat att han har ambitioner, fick utmärkelse på distriktets julbord för att ha tillfört något alldeles extra i Halmstads kommunförening under året”.

ANNONS

HP hade på måndagen kontakt med Rickard Petersson, som då lovade att ställa upp på en intervju dagen efter. På tisdagen hade han dock ändrat sig och krävde att all kommunikation skulle ske skriftligt.

”Domen har redovisats för den lokala styrelsen i Halmstad och kandidaturansvariga på SD riksnivå så snabbt som möjligt. Båda har med stor enighet godkänt min kandidatur i höstens val”, skriver Rickard Petersson och tillägger att han varit öppen mot både styrelsen och valberedningen under hela händelseförloppet – från inledd förundersökning till beskedet om att han accepterade domen.

Jag hoppas att även allmänheten och möjliga väljare kan förlåta detta misstag under min snart 30-åriga tjänst som polisman.

Han förklarar tjänstefelet och det osanna intygandet bland annat med att hans mor hade avlidit en vecka tidigare och att han hade vakat vid hennes sida under en månads semester.

”Jag beklagar verkligen återigen mitt misstag och hoppas att även allmänheten och möjliga väljare kan förlåta detta misstag under min snart 30-åriga tjänst som polisman där jag på olika sätt alltid arbetat med människor i alla möjliga situationer och sammanhang”, skriver Rickard Petersson.

Det här speglar två saker. Dels att SD är mer centralstyrt än andra partier, dels att partiet är mer skeptiskt till traditionella medier.

Enligt Niklas Bolin, som är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, sticker SD generellt ut som ett parti där förhållandevis många företrädare inte vill ställa upp på intervjuer.

– Åtminstone bland förtroendevalda brukar det i Sverige vara kutym att man pratar med journalister som har frågor. Undantagen hittar man oftast hos Sverigedemokraterna, säger han.

ANNONS
Statsvetaren Niklas Bolin, som forskar om politiskt beteende och politiska partier, säger att det är vanligare att företrädare för SD inte vill ställa upp på intervjuer jämfört med politiker från andra partier.
Statsvetaren Niklas Bolin, som forskar om politiskt beteende och politiska partier, säger att det är vanligare att företrädare för SD inte vill ställa upp på intervjuer jämfört med politiker från andra partier. Bild: Marlene Jonsson

– Det här speglar två saker. Dels att SD är mer centralstyrt än andra partier, dels att partiet är mer skeptiskt till traditionella medier, menar Niklas Bodin.

– Genom att kräva mejlade frågor kan lokala företrädare stämma av med riks och få hjälp med sina svar. På så sätt får SD i Sverige kontroll över vad som sägs och slipper klumpiga uttalanden från lokala företrädare.

– Det är också tydligt att personer inom SD har mindre förtroende för journalister än vad andra politiker har.

Domen utgjorde inte något hinder för en kandidatur då det som inträffade skedde av oaktsamhet utan uppsåt.

HP har sökt valberedningens ordförande Joacim Svensson för att prata med honom om hur han resonerade kring domen när han förde upp Rickard Petersson så högt på listan. Särskilt med tanke på att SD brukar kräva utdrag från brottsregistret från sina kandidater.

LÄS MER:”SD lider ingen skada av att Fabio Ishaq försvinner”

Joacim Svensson, som är tvåa på SD:s lista till höstens kommunval, har tidigare utmärkt sig genom inte vilja ställa upp på några intervjuer.

Valberedningens ordförande i SD Halmstad, Joacim Svensson, menar att det ”skedde av oaktsamhet utan uppsåt” när Rickard Petersson i efterhand osant skrev dit att han sett till arresten en gång i kvarten.
Valberedningens ordförande i SD Halmstad, Joacim Svensson, menar att det ”skedde av oaktsamhet utan uppsåt” när Rickard Petersson i efterhand osant skrev dit att han sett till arresten en gång i kvarten. Bild: Jari Välitalo

”Partiet har funnit att domen inte utgjorde något hinder för en kandidatur då det som inträffade skedde av oaktsamhet utan uppsåt”, skriver han till HP och hänvisar i övrigt till presstjänsten hos SD riks.

Tog upp domen med partisekreteraren

Förra valets listetta för SD, Fabio Ishaq, tog bland annat upp den färska domen mot Rickard Petersson när han före avhoppet stämde träff med Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof, SD:s riksombudsman Anders Olin och SD Hallands distriktsordförande Stefan Jägnert för att kräva en storstädning inom partiet lokalt.

ANNONS
SD:s förra listetta Fabio Ishaq, som på fotot ses på sitt första möte i kommunfullmäktige 2018, ville att partisekreteraren skulle se till att den dömde polisen Rickard Petersson inte fick kandidera till fullmäktige.
SD:s förra listetta Fabio Ishaq, som på fotot ses på sitt första möte i kommunfullmäktige 2018, ville att partisekreteraren skulle se till att den dömde polisen Rickard Petersson inte fick kandidera till fullmäktige. Bild: Roger Larsson

Men är den här domen så allvarlig att den ska hindra någon från att kandidera till kommunfullmäktige? Är han inte värd en andra chans som alla andra, om han tar sitt straff och betalar böterna?

– Jag förstår inte hur styrelsen och valberedningen kan ha förtroende för en polis som intygar något som inte är sant, säger Fabio Ishaq till HP.

Fälld läkare tog timeout

HP har tidigare skrivit om hur SD:s fullmäktigeledamot Tor Ingels våren 2019 tog en time-out från sina politiska uppdrag sedan det kommit fram att han hade obetalda skatteskulder hos Kronofogden. Det rörde sig om cirka 95 000 kronor som var registrerade på Ingels personnummer och cirka 42 000 kronor på hans konkursdrabbade läkarbolag.

LÄS MER:Tor Ingels (SD) fälls för nio fall av bokföringsbrott

Till saken hör att han i samma veva fälldes för nio fall av bokföringsbrott. I samband med konkursen upptäcktes nämligen att han missat att bokföra, eller bokfört felaktigt, 3,7 miljoner kronor. För detta fick han betala 80 dagsböter, vilket i hans fall var 36 000 kronor.

Tor Ingels (SD) fälldes 2019 för nio fall av bokföringsbrott. Han återfinns nu på plats tio på SD:s lista till höstens kommunval.
Tor Ingels (SD) fälldes 2019 för nio fall av bokföringsbrott. Han återfinns nu på plats tio på SD:s lista till höstens kommunval. Bild: Roger Larsson

Hösten 2019 återkom Ingels till politiken och meddelade att han betalat sina skulder till Kronofogdemyndigheten.

LÄS MER:Tor Ingels (SD) har betalat sin skuld och avstår arvode

Han är nu placerad på tionde plats på SD:s lista till kommunvalet.

LÄS MER:Avgångskrav mot SD:s ledamot i HFAB:s styrelse

LÄS MER:SD-politiker anmäld för att ha startat konkurrerande organisation

LÄS MER:Flera SD-politiker kallar uttalande främlingsfientligt

LÄS MER:SD-topp ska betala tillbaka sjukpenning

LÄS MER:Försäkringskassan ger SD-politiker dispens

LÄS MER:SD-politiker kan tvingas betala tillbaka sjukpenning

ANNONS