Dollarstore har öppnat för tidigt. Bygget saknar ett slutbesked från kommunen. ”Jag är inte ett dugg förvånad. Halmstad är den värsta byggprocessen vi haft någonsin”, säger Dollarstores etableringschef Fredrik Holmström.
Dollarstore har öppnat för tidigt. Bygget saknar ett slutbesked från kommunen. ”Jag är inte ett dugg förvånad. Halmstad är den värsta byggprocessen vi haft någonsin”, säger Dollarstores etableringschef Fredrik Holmström. Bild: Johan Persson

Dollarstore har öppnat för tidigt – butiken saknar tillstånd

Lågprisbutiken Dollarstore har öppnat för kunder utan att bygget har fått ett så kallat slutbesked från Halmstads kommun. Dessutom har så pass stora förändringar gjorts med byggnaden att det krävs ett nytt bygglov.

ANNONS
|

Motgångarna för den nyöppnade lågprisbutiken Dollarstore fortsätter.

Häromdagen hamnade kedjan i blåsväder efter att krögaren Ken Karlsson uppmärksammat stor trängsel i butiken – något som går stick i stäv med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk distansering.

Karlsson var främst kritisk till att det får gå till så i butiker medan restaurangerna är under hård bevakning.

LÄS MER: Hård kritik mot trängsel i lågprisbutik

Dollarstore olovlig – saknar slutbesked

HP kan nu berätta att Dollarstore öppnat för kunder för tidigt. Bygget saknar ett så kallat slutbesked – ett tillstånd som visar att man får ta en byggnad i bruk.

– Jag vet inte varför man valde att öppna trots att vi inte utfärdat något slutbesked, säger bygglovschef Katarina Finyak.

ANNONS

Slutbesked kräver att man skickar in dokumentation som visar att byggnaden är färdigbyggd. Det omfattar bland annat verifiering av tillgänglighet, ventilation och brandskydd.

– Vi kunde inte skriva ett slutbesked eftersom vi inte fått in alla handlingar i tid, säger Katarina Finyak.

Ändrat för mycket – kräver nytt bygglov

I nuläget ser det heller inte ut att kunna bli något slutbesked alls. Förvaltningen anser nämligen att man ändrat så pass mycket med byggnaden att det inte längre följer det ursprungliga bygglovet från 2015.

Kort och gott är det inte den byggnad som man fått bygglov för som står på platsen – och därför kan inget slutbesked ges.

– De har ändrat planlösningen, fasaderna och själva utformningen av byggnaden. Man har också satt upp belysningsstolpar, men där har vi nyligen fått in en separat ansökan, säger Katarina Finyak och fortsätter:

– Ändringarna är väldigt stora och kan inte rymmas inom det ursprungliga bygglovet.

Det krävs därför ett nytt bygglov innan det kan bli fråga om ett slutbesked för butiken.

Med anledning av att byggnaden tagits i bruk för tidigt har förvaltningen inlett ett tillsynsärende. Det kommer även att skrivas en sanktionsavgift.

Hur stort belopp det kan röra sig om är i nuläget oklart. Det är heller inte klart vem som blir mottagaren av sanktionsavgiften.

ANNONS

– Lagstiftningen säger att det är den som är fastighetsägare, eller den som får ekonomisk vinning av åtgärden, som sanktionsavgiften ska dömas ut till. Så det får vi utreda i tillsynsprocessen, säger Katarina Finyak.

Dollarstore: ”Vi hade ingen aning”

Dollarstores etableringschef Fredrik Holmström säger att han inte hade någon aning om att byggnaden saknar slutbesked. Dollarstore är hyresgäster och kontakten med kommunen har skett genom fastighetsägaren, menar han.

– Vi har förstått det som att allt var klappat och klart. Men jag är inte ett dugg förvånad. Halmstad är den värsta byggprocessen vi haft någonsin. Det är pinsamt hanterat av kommunen och vi kommer koppla in våra jurister, säger Fredrik Holmström.

Kommunen anser att man gjort så stora ändringar med byggnaden att det krävs ett nytt bygglov. Vad säger du om det?

– Det enda jag vet är att vi ville ha en lastkaj ut mot återvinningscentralen. Det fick vi inte så vi tog bort den. Vi fick heller inte ha en liten skylt på baksidan, trots att Ica Maxi har gigantiska skyltar 150 meter bort, säger Holmström och fortsätter:

– Bygget i Halmstad är inte enligt Dollarstores standard. Vi bygger enkla plåtlådor. Vad jag förstår så gillade inte kommunen det. Det ska tydligen vara lite finare i Halmstad.

ANNONS

HP har sökt företrädaren för bolaget Fastighets AB Hstd Eketånga 24:67 som äger fastigheten och har bygglovet. Han vill dock inte kommentera händelsen.

ANNONS