Crowdfunding ska få kallbadarnas bastu från Finland till Gröningen

Halmstad Kallbadförening är nyligen bildad och bastun som ska stå på Östra stranden är finansierad och funnen. Så långt allting gott. Kruxet? De 60 000 kronor det kostar att frakta bastucontainern till Halmstad finns inte – än.

ANNONS
|

Som Hallandsposten tidigare skrivit vill Halmstads kallbadare i samråd med Halmstads kommun låta anlägga en mobil bastu på Gröningen vid Östra stranden.

Lämplig bastu är nu funnen – tack vare Halmstadföretaget Tylöhelo.

”Betydligt tjusigare än vad det låter”

Beskedet fick företrädare för Halmstads Kallbadförening, vars bildande fick grönt ljus så sent som för en vecka sedan, att skåla i champagne.

– Vi har fått väldigt generöst mottagande från Tylö. De har erbjudit en bastu som de redan har och som vi kan få använda. Det är en bastucontainer, men den är klädd i trä och containern är betydligt tjusigare än vad det låter, berättar Titti von Bothmer Östling, ordförande i Halmstad Kallbadsförening

ANNONS

Initialt hägrar dock 60 000 problem. Det är nämligen så många kronor det beräknas kosta att frakta bastucontainern från Finland till Halmstad. Flertalet kostnader i form av polistillstånd, tillfällig markupplåtelse och tillfälligt bygglov tillkommer därefter.

Lösningen stavas crowdfunding – en typ av folkfinansiering där en en stor grupp individer bidrar med en mindre summa.

– Vi har som mål att få in 100 000 kronor. Vi har en låg medlemsavgift innan bastun är på plats och för att säkra driften och få till alla tillstånd så räknar vi med att vi behöver 100 000 kronor, säger Thomas Masson som ingått i den arbetsgrupp som initierat Halmstad Kallbadförenings styrelse.

– Det är redan klart att Ica Maxi Flygstaden kommer att bidra med 5 000 kronor för att ge oss en bra start. Men vi hoppas att fler engagerade Halmstadföretag tar efter Ica, fortsätter Thomas Masson.

Drömmen fortfarande ett kallbadhus

Bastun kommer att ha plats för 10–15 personer. Målet är att ha bastun på plats på Gröningen lagom till att kommande kallbadsäsong tar vid i höst.

– Vi har kontaktat alla beslutsfattare och rekat så långt det går, berättar Thomas Masson.

En mobil bastu ser alltså ut att vara inom möjligt räckhåll men i horisonten hägrar önskan om ett kallbadhus.

ANNONS

– Det finns en förening, det finns en bastu, det är krattat för en fin framtid. Det finns planer för fler bastu, men den stora drömmen är ett kallbadhus. Det krävs ett samarbete och där är initiativen i gång. Och när det nu finns en förening som står bakom, ett bredare politiskt intresse, och med hjälp av folkets kraft så tror vi att det kan gå att få till, säger Titti Von Bothmer Östling.

Halmstad Kallbadförenings styrelse

Ordförande: Titti von Bothmer Östling

Vice ordförande: Thina Holmgren

Sekreterare: Daniel Jönsson

Kassör: Ulf Arrhenius

Ledamöter: Thomas Masson, Elin Alkeby, Kristoffer Modig, Lisa Nidsjö, Hanna Norling

Suppleanter: Malin Andersson Bengtsson, Anneli Pettersson

ANNONS