Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad kallbad för diskussioner med kommunen om att få möjlighet att upprätta en mobil bastu på Gröningen. Bild: Roger Larsson
Halmstad kallbad för diskussioner med kommunen om att få möjlighet att upprätta en mobil bastu på Gröningen. Bild: Roger Larsson

Bastuförslag till kallbadarna på Gröningen

Att anlägga ett kallbadhus i Halmstad är något det pratats om länge. Kallbadsfantasterna har dock fått finna sig i att använda bilarna för att få upp värmen, men snart kan det bli ändring på det. Kommunen för nämligen diskussioner om att låta anlägga en mobil bastu på Gröningen.

Hallandsposten har tidigare berättat om den allt hetare kallbadstrenden i Halmstad. Rösterna om ett kallbadhus i staden har också varit många och har på senare tid växt i styrka. Något sådant lär inte bli av inom en snar framtid men det kan finnas andra lösningar för att ge kallbadarna en plats att värma sig på efter ett kylslaget dopp i det blå. Representanter från Facebookgruppen Halmstad kallbad har nämligen fört diskussioner med kommunen om möjligheten att anlägga en bastu vid Gröningen på Östra stranden.

– Vi började undersöka om det fanns en möjlighet att hyra de byggnader som finns i Svärjarehålan eller Gröningen, där det finns omklädningsrum, toaletter och avlopp, och anlägga en bastu i anslutning till dem, säger Thina Holmgren, som skött kontakten med kommunen för Halmstad kallbads räkning.

LÄS MER: Tusen coola vinterdoppare drömmer om ett kallbadhus

Kommunen positiv

Det var något som kommunen inte var helt främmande till. Efter ett par möten kom Sofia Warpman vid teknik- och fastighetsförvaltningen med förslaget att bygga en mobil bastu vid Gröningen.

– Vi föreslog att istället för att göra något permanent att inledningsvis titta på en tillfällig lösning utanför sommarsäsongen, säger Sofia Warpman och fortsätter:

– Vi tittar ju från vårt håll vilka möjligheter det finns att utveckla det befintliga också naturligtvis men vi tror att det här är en lösning som kan komma till stånd snabbare.

Nästa steg i processen är för Halmstad kallbad att återkoppla till kommunen om detta förslag är intressant. Innan dess ska dock en förening skapas och frågan lär vara en av många som kommer upp på det första mötet 8 januari. Thina Holmgren är ganska säker på att det blir ett positivt besked kring planerna.

– Jag tror att de flesta tycker det är bra att ha en dusch och bastu någonstans, det förhöjer vinterbadskänslan, säger hon.

LÄS MER: ”Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt”

Mycket arbete återstår

Det är dock flera saker som behöver lösas innan bastun kan bli verklighet. Dels behöver föreningen skapa ekonomiska förutsättningar för att bygga bastun och klara av driftkostnaderna. Sedan ska det också tas beslut kring markupplåtelse och bygglov.

– Området är allmän plats i detaljplanen och det som kan bli aktuellt då är tillfällig markupplåtelse som söks via polisen medan bygglov söks hos kommunens bygg- och miljöförvaltning, säger Sofia Warpman som gärna ser att det går att hitta en lösning.

– Jag tycker det är ett jättespännande initiativ som föreningen tagit. Det är klart att det skulle betyda mycket för, framförallt invånarna, i Halmstad kommun att det finns en möjlighet att kallbada på ett bra sätt. Det hade varit jättepositivt för de som bor här, säger hon.

Föreningen själva hoppas att bastun är på plats till hösten 2021.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!