HP skrev i oktober om upprörda grannar som blivit bötfällda på parkeringen utanför bostaden. Nu har saken avgjorts i rätten. Genrebild.
HP skrev i oktober om upprörda grannar som blivit bötfällda på parkeringen utanför bostaden. Nu har saken avgjorts i rätten. Genrebild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Boende vann parkeringsstriden i rätten

Konflikten gällande massbötfällning på en parkeringsplats på Österängsgatan togs hela vägen till tingsrätten. Där fick en boende delvis rätt mot Securitas – och slipper nu att betala en av kontrollavgifterna.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om p-botsbråket mellan boende i höghusen på Österängsgatan och bostadsrättsföreningen.

LÄS MER:Grannar fick inte reda på nya parkeringsregler: ”Över 100 böteslappar”

Grannar vittnade om att ett 70-tal bilar lappats ”över en natt” på den besöksparkering de skulle ha tillåtelse att nyttja. De menade de inte fått någon information om det mer än att en mening strukits på lappen i trapphuset med information om parkeringsregler.

Föreningen menade dock att reglerna kring parkeringen skärptes redan flera år tidigare och att informationen både fanns på papper och på föreningens hemsida.

Sedan ett par som drabbats bestridit böterna togs målet hela vägen upp till Halmstads tingsrätt.

Där har man förhört flera grannar som vittnar om samma sak – de trodde att böterna var ett misstag eftersom att de inte blivit informerade om några nya regler.

ANNONS

Tvingas betala de två efterföljande böterna

Tingsrätten menar att skyltningen på platsen inte gett grannarna rätt att parkera där – men att den tidigare informationen från föreningen gett de boende anledning att tro att de fick stå där.

Man menar att det faktum att flera personer inte uppmärksammat ändringen tyder på att den inte kommunicerats tillräckligt.

Därför får paret rätt i tingsrätten – och de blir inte skyldiga att betala den första p-boten till Securitas.

Problemet var bara att de fick ytterligare två böter efterföljande vecka. Tingsrätten menar att de borde förstått att man inte fick stå på parkeringen efter den första boten. Således måste de andra två böterna fortfarande betalas.

Kontrollavgifterna var på 400 kronor vardera.

ANNONS