Grannar fick inte reda på nya parkeringsregler: ”Över 100 böteslappar”

Med stöd av sina papper har boende på Österängsgatan trott att de får nyttja gatans besöksparkeringar. Men plötsligt började alla bilar bötfällas.
– Vi pratar över hundra böteslappar över en natt. 50 000 kronor från föreningens medlemmar rakt ner i Securitas ficka, säger Eldar Sljivo, som själv fick tre böter.

ANNONS
|

HSB:s tre höghus på Österängsgatan har var sin besöksparkering om cirka 30 platser vardera. Fram tills nyligen har boende i husen nyttjat dem.

– I våra papper står det att boende ska få använda parkeringsplatserna, menar Eldar Sljivo, som har lägenhet i ett av husen.

Ändå blev mängder av bilar på parkeringsplatserna bötfällda häromveckan.

– Det var ett 70-tal bilar som blev lappade. Det var en bot på varenda bil och vissa fick 3–4 böter. Vi pratar över 100 böteslappar. Jag själv fick tre stycken som jag håller på att bestrida nu.

Enligt Eldar Sljivo är det inte själva böterna som är problemet.

ANNONS

– Vi fick inte någon information om detta utan de bussade Securitas på oss. Det hände bara över natten. Det är runt 50 000 kronor som gått från föreningens medlemmar rakt ner i deras ficka, säger han och fortsätter:

– Hade vi i tid fått reda på att vi inte fick använda dem hade det inte varit något problem. Men nu blev vi överkörda.

Eldar Sljivo flyttade in i december och visar här skillnaden under stycket besöksparkering i hans papper och på det som sitter i trapphuset. Att det papperet byttes ut var den enda informationen som gick ut enligt honom.
Eldar Sljivo flyttade in i december och visar här skillnaden under stycket besöksparkering i hans papper och på det som sitter i trapphuset. Att det papperet byttes ut var den enda informationen som gick ut enligt honom. Bild: Jari Välitalo

Eldar Sljivo kontaktade föreningen omgående.

– De har bara ryckt på axlarna och sagt att vi får ta upp det vid nästa årsmöte. Numera gapar parkeringsplatserna tomma.

HSB-föreningens ordförande, Ellinor Andersson Aghedo, har en annorlunda version av läget.

– Våra regler är att den som har lägenhet ska hyra parkeringsplats. Det stämmer att det tidigare stod att boende fick nyttja besöksparkeringen men det ändrade vi för flera år sedan eftersom det var så hög beläggning på dem. Den informationen har gått ut och finns både på papper och på internet, säger hon och fortsätter:

– I somras ökade vi vår bevakning från Securitas och min uppfattning är att merparten av våra boende är nöjda eftersom det nu finns plats på våra besöksparkeringar.

Hur ser du på missnöjet som också verkar finnas?

– Det är trist för den som får böter, men reglerna säger att du ska hyra parkeringsplats och den billigaste kostar 45 kronor i månaden, säger Ellinor Andersson Aghedo.

ANNONS
ANNONS