Anders Kompass, uppväxt i Halmstad, har föreslagits som ny ordförande för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.
Anders Kompass har varit diplomat, FN-tjänsteman och senast ambassadör i Guatemala. Nu är han pensionerad och skriver på en memoarbok. Bild: Johan Nilsson/TT

Anders Kompass kan bli ny ordförande för IM

Halmstadbördiga diplomaten och FN-tjänstemannen Anders Kompass föreslås till ny ordförande för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp, IM.

ANNONS
|

Anders Kompass är uppväxt i Halmstad men bor numera vid den skånska sydkusten där han lever pensionärslivet. Hans senaste jobb var som Sveriges ambassadör i Guatemala och snart väntar ett nytt uppdrag. När biståndsorganisationen IM ska välja ny ordförande vid organisationens årsmöte i vår föreslås Kompass till posten.

IM är en biståndsorganisation som främst arbetar för att bekämpa fattigdom och utanförskap i världen och för en fungerade integration i Sverige. Nu har organisationens valberedning föreslagit Anders Kompass som ny ordförande.

– Anders är en person som har lång, lång erfarenhet av internationellt utvecklingsarbete. Med den kunskapen och engagemanget i mänskliga rättigheter passar han IMs arbete alldeles perfekt, säger Ola Richardsson, kommunikations- och påverkanschef för IM.

ANNONS

Arbetet som ordförande innebär att leda den nationella styrelsen och vara en representant för IMs 5 000 medlemmar i Sverige.

– Jag är framför allt nyfiken. IM har en fascinerande historia och det finns en styrka, en fantastisk bas, med arbetet i Sverige. Verksamheten här i landet, med alla lokalföreningar, är en viktig förankring för de stora utmaningar vi har med bland annat social utsatthet, säger Anders Kompass i ett pressmeddelande från IM.

Anders Kompass blev känd som visselblåsare när han 2014 larmade om FN-soldaters övergrepp mot pojkar i Centralafrika. Efter avslöjandet anklagades Kompass för tjänstefel och uppmanades att lämna sitt uppdrag inom FN. Han friades senare från anklagelserna och en utredning konstaterade att kritik bör riktas mot FN-ledningen som inte agerade.

LÄS MER: Anders Kompass: "Hemskt att bli förödmjukad inför kollegorna"

LÄS MER: Anders Kompass engagemang prisas

LÄS MER: UD: Inga planer på att byta ut Anders Kompass

LÄS MER: FN-anställd visselblåsare avstängd

ANNONS