Anders Kompass: "Hemskt att bli förödmjukad inför kollegorna"

På tisdagen gästade Anders Kompass sin barndomsstad Halmstad, där han spenderade nästan hela sin ungdom. HP mötte honom på Bryggcafeet i Grötvik för att samtala om hans yrkesresa, förebild och FN-skandalen.

ANNONS
|

I en ålder av 20 blev Anders Kompass, 61,världsvan, något som han senare i livet skulle ha stor glädje av. Han erhöll dåett stipendium vid Fjellstedtska skolan i Uppsala,för att arbetai Guatemala. Alfabetisering var hans huvudsyssla. Han verkade i en liten indianby vid namn Pasac. En by som var något helt annat än tryggheten hemma i Sverige.

– Klart att det var speciellt att åka dit, men jag acklimatiserade mig fort. Naturen, kulturen och levnadssättet charmade mig, säger Anders Kompass.

Anders stannade i Guatemala i två år, innan han reste hem till Sverige. 1983 fick han sitt första "riktiga" jobb. Utöver arbetet i Guatemala, hade han tidigare enbart arbetat som ungdomsledare och vaktmästare på S:t Nikolai kyrka i Halmstad. Men nu var det betydligt större uppdrag som väntade, då UD erbjöd honom jobb.

ANNONS

Nio år som Latinamerikaexpert åt UD avverkade han, innan Förenta Nationerna (FN) kom och knackade på dörren, för att rekrytera honom till kommissionen för mänskliga rättigheter.

FN fascinerade honom redan under barndomen, då hans stora inspirationskälla var, och är än i dag, Dag Hammarskjöld.

– Dag levde verkligen för FN. Han var skicklig i sitt yrke, och hade ett beundransvärt patos, berättar han.

Efter 17 år på FNfick Anders Kompass ökat förtroende, och blev tillsatt som hög chef inom samma kommission.

Förtroendet skulle dock få sig en törn i den så kallade FN-skandalen. Under 2014 fick den svenske FN-representanten uppgifter, om att det föregått våldtäkter på barn i Centralafrikanska republiken, utförda av franska soldater. Anders var på hugget med att förmedla informationen till Frankrikes sändebud i Genève samt FN:s ställföreträdande högkommissarie, Flavia Pansieri.

Detta berörde FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, som begärde att den svenska representanten skulle lämna sitt uppdrag. Han vägrade. I stället stängdes han av från sitt arbete.

– Det var hemskt att bli förödmjukad på det viset inför sina kollegor. Det var väldigt få som kände till skälet för avstängningen. Olika rykten spreds om mig i organisationen, säger Anders Kompass.

Anders kallades senare till enrättegång i FN-domstolen. En svår batalj, då domstolen ofta dömer den åtalade, menar den tidigare FN-chefen. Svensken segrade, då domstolen menade på att avstängningen var olaglig. Men om 61-åringen hade fått göra om händelsen i dag hade han gjort samma sak. För honom fanns ingenting annat - än att förmedla vidare informationen.

ANNONS

Fram till förra sommaren stannade han kvar på sin chefspost. Nu har Kompass ett nygammalt hedersuppdrag. Det har snart gått ett år sedan han återvände som Latinamerikaexpert åt UD. En kontinent som verkligen fascinerar honom.

– Min beundran för Latinamerika är stor. Länder som Guatemala och El Salvador hade stora samhällsbrister för 40 år sedan. I dag kan länderna stoltsera med bland annat högutbildade invånare och välfungerande sjukvård.

Kanske har tuffa tider, däribland FN-skandalen, gjort att han verkligen lyckats i sitt yrkesliv.

– Det gäller att hela tiden vara trovärdig mot sig själv, och inte ge upp. När man har det som tuffast, så kommer rättvisan därefter. Man ska bara igenom det tuffa först.

FAKTA

Ålder: 61.

Yrke: Latinamerikaexpert, Utrikesdepartementet.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: HustrunFlaminia Minelli och sonen Martin från ett tidigare förhållande.

ANNONS