81 hyresrätter kan bli bostadsrätter

Tre av de fem föreningar som fått erbjudande av HFAB att ombilda fastigheterna – i stället för att de säljs i en stor affär med SBB – har tackat ja. Det innebär att 81 hyresrätter i centrala Halmstad och Haverdal kan bli bostadsrätter.
Nu har de åtta veckor på sig att ro allt i hamn – annars blir det SBB som tar över.

ANNONS
|

HP har tidigare berättat att det kommunala bostadsbolaget HFAB gjort klart med försäljning av sju fastigheter i centrala Halmstad, på Rotorp och i Haverdal.

LÄS MER:”En riktigt stor och bra affär för HFAB”

Företaget som köper är det börsnoterade SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB), vars grundare och vd är den förre socialdemokratiske politikern Ilja Batjlan. SBB har tidigare satsat på kontorslokaler för offentlig verksamhet i Halmstad, men vill nu ge sig in på bostadsmarknaden.

Budgivning gjorde dock att prislappen stack iväg och slutade först uppe på 422 miljoner kronor – betydligt med än vad det allmännyttiga bolaget vågat drömma om.

Två tackade nej

Fast i uppgörelsen ingick även att de boende i fem av fastigheterna först skulle få chansen att själva köpa loss dem och driva dem i bostadsrättsföreningar.

ANNONS

LÄS MER:HFAB:s hyresgäster i fem fastigheter funderar på borätter

Nu när tidsfristen gått ut visar det sig att två av dem tackade nej: Poppeln 14, med 30 lägenheter på Bergsgatan och Skolgatan (som även tackade nej för ett par år sedan), samt Linden 8, med 41 lägenheter på Badhusgatan.

Havsutsikt

Däremot tackade tre ja.

Ute vid kusten i Haverdal är det bostadsrättsföreningen Skallkroken, med sex lägenheter fördelade i tre parhus med havsutsikt.

Vid Norra infarten är det föreningen Linden 2, med 56 lägenheter i fem trappuppgångar på Norra vägen.

I närheten av Alevallen är det föreningen Brynjan, med 19 lägenheter på Westmansgatan.

Köpet kan gå tillbaka

Samtliga har anlitat ombildningskonsulter, endera Interesta eller Restate, som ska hjälpa dem med all formalia.

– Nu har de åtta veckor på sig att lösa alla detaljer med att ordna banklån och klara allt pappersarbete. Är det någon förening som inte fixar det går köpet tillbaka till SBB, förklarar Ulrika Hjorth, tillförordnad vd på HFAB.

Blir inte SBB besviket ifall satsningen i Halmstad nu bara blir cirka hälften så stor – endast 94 av de ursprungliga 175 lägenheterna – som bolaget planerat när det gick in i den här affären?

– Den frågan hade vi uppe redan under förhandlingarna och SBB har gjort klart att de genomför resten av affären ändå, säger Ulrika Hjorth.

ANNONS

Prislappen

Boende i Linden 2, som HP pratat med, hävdade så sent som i helgen att de ännu inte tagit ställning fullt ut – bland annat med hänvisning till att föreningen där inte fått veta vilken prislappen blir. Men enligt Ulrika Hjorth måste det handla om någon miss i föreningens interna information.

– Alla föreningar har via sina konsulter fått veta exakt vilket pris HFAB satt på respektive fastighet – det vill säga samma summa som SBB var berett att betala, säger hon och tillägger:

– Det är ju en självklar förutsättning för att bostadsrättsföreningarna ska kunna räkna på affären.

Under marknadsvärdet

För de boende själva brukar vinsten ligga i att de får köpa sina bostadsrätter för 70–80 procent av marknadsvärdet. Den resterande delen av inköpskostnaden för fastigheten lånar då föreningen till. Månadsavgifterna som de boende sedan betalar till föreningen ska bland annat gå till att betala räntor och amorteringar på dessa lån.

ANNONS