Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utöver redan beslutad sommarbonus erbjuds nu regionens vårdpersonal ytterligare 3 000 kronor för varje extrapass man jobbar under semestern. ”Vi behöver ytterligare hjälp för att lösa sommaren och vill tydligt visa vår uppskattning”, förklarar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).  Bild: Bilden är ett montage. Arkiv/TT/Hallandsposten
Utöver redan beslutad sommarbonus erbjuds nu regionens vårdpersonal ytterligare 3 000 kronor för varje extrapass man jobbar under semestern. ”Vi behöver ytterligare hjälp för att lösa sommaren och vill tydligt visa vår uppskattning”, förklarar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M). Bild: Bilden är ett montage. Arkiv/TT/Hallandsposten

Vårdpersonal får 3 000 kronor extra per pass under sommaren

Region Hallands vårdpersonal har redan lockats med upp till tredubblad timlön om de går in och jobbar på sin sommarsemester. Nu tillkommer en morot på ytterligare 3 000 kronor per pass.
– Vi behöver ytterligare hjälp för att lösa sommaren och vill tydligt visa vår uppskattning, förklarar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Beslutet om den nya moroten har fattats av regionstyrelsens arbetsutskott och gäller vårdpersonal på sjukhusen, psykiatrin och ambulanssjukvården, som går in och jobbar under sin planerade semester. Det är inom dessa verksamheter som det visat sig svårast att få ihop bemanningen i sommar.

– Vår personal börjar bli rejält sliten och jag har full förståelse för om man inte orkar jobba på sin semester. Man blir förstås inte piggare av pengar, men det här ska ses som ett tack till de som redan har tagit på sig extrapass och en uppmuntran till de som kan tänka sig att göra det, säger Mikaela Waltersson.

Vårdförbundet kritiskt

Det nya lockbetet är ett tillägg till den sommarbonus som politikerna redan beslutat om och som ger upp till 2,4 gånger timlönen, utöver den vanliga grundlönen, om man tar pass på sin semester. Även föräldralediga och pensionärer lockas med olika ersättningar.

Läs mer: Så ska vårdpersonal lockas att jobba på sommarsemestern

Inte minst Vårdförbundet har dock varit kritiskt mot att Region Halland lockar sina medarbetare att jobba extra när de så väl behöver sin sommarledighet. Mikaela Waltersson säger att hon förstår kritiken:

– Det är ju ingen som vill att det ska vara så här, men vi går nu in i ännu en sommar med en pandemi och inte bara den ordinarie verksamheten behöver upprätthållas, utan även covidvård, vaccinering, smittspårning och provtagning.

Kan kosta 15 miljoner

De ytterligare 3 000 kronorna per pass gäller både de som redan bokat in sig på extrapass och de som gör det framöver. Beroende på hur många som nappar räknar regionen med en extra kostnad på mellan 10 och 15 miljoner kronor.

– Region Halland har ju ett ekonomiskt överskott, kopplat till olika statsbidrag under pandemin. Jag tycker det är helt rätt att använda pengarna till vår personal och till de som känner att de har utrymme att bidra lite extra, säger Mikaela Waltersson.

För att kunna nappa på erbjudandet ska personalen jobba inom dygnet runt-vård och tillhöra de yrkesgrupper som omfattas av den tidigare beslutade sommarbonusen. Dit räknas sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, undersköterskor, ambulanssjukvårdare, skötare och medicinska sekreterare.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!