Både antalet sjukhusvårdade och nya fall av corona sjunker nu rejält i Halland. ”Vi hoppas det tyder på att vi är på väg ur detta, men kan förstås inte garantera något”, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.
Både antalet sjukhusvårdade och nya fall av corona sjunker nu rejält i Halland. ”Vi hoppas det tyder på att vi är på väg ur detta, men kan förstås inte garantera något”, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Region Halland och Anna Tärnhuvud

Smittan i Halland kan vara på väg att ebba ut

Trots att nästan 2 500 hallänningar testade sig för coronasmitta under förra veckan så upptäcktes bara 39 nya fall.
– Vi hoppas det tyder på att vi är på väg ur detta, men kan förstås inte garantera något, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

ANNONS
|

De senaste siffrorna över smittläget i Halland är onekligen glädjande läsning. Endast sex hallänningar vårdas fortfarande på sjukhus för covid-19, varav två på intensivvårdsavdelning. Det är det lägsta antalet sedan coronaviruset fick fäste i Halland och kan jämföras med att 28 personer behövde sjukhusvård för en månad sedan.

Ytterligare ett gott tecken är att andelen positiva coronatester sjunkit drastiskt. Sedan slutet av mars har mellan 10 och 15 procent av de hallänningar som tagit prover fått bekräftat att de har covid-19. Sista veckan i juni sjönk andelen till 8,2 procent, första veckan i juli var den 3,3 procent och förra veckan fick bara 1,6 procent ett positivt provsvar.

ANNONS
Trots att antalet hallänningar som gör coronatest ökat rejält de senaste veckorna (blå staplar) så sjunker antalet bekräftade fall. Förra veckan fick bara 39 av 2 245 ett positivt provsvar, vilket motsvarar 1,6 procent.
Trots att antalet hallänningar som gör coronatest ökat rejält de senaste veckorna (blå staplar) så sjunker antalet bekräftade fall. Förra veckan fick bara 39 av 2 245 ett positivt provsvar, vilket motsvarar 1,6 procent. Bild: Region Halland

– Det är förstås jättepositivt. Trots en stor provtagning så hittar vi få nya fall. Samtidigt innebär inte detta att vi kan slappna av. Vi måste fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när vi känner oss sjuka och testa oss om vi upplever symptom, säger Maria Löfgren.

Påbörjat testning av antikroppar

Den här veckan har också Region Halland inlett arbetet med att erbjuda testning av antikroppar, det vill säga tester som visar om man redan haft covid-19.

– Det finns ju ett regeringsuppdrag om att alla regioner ska tillhandahålla bred testning av antikroppar och Folkhälsomyndigheten har tagit fram en prioriteringsordning. Högst prioriterat är personal inom vård och omsorg och det är där vi nu har börjat provta, förklarar Maria Löfgren.

Först ut har varit personal som arbetat nära covidpatienter, men resultatet är ännu inte offentligt.

– Vi måste ha en större mängd, minst 200 prover, för att kunna säga något på gruppnivå. Annars blir resultatet för slumpmässigt, säger Maria Löfgren.

Vårdpersonal överrepresenterad?

I nationell media har det under veckan uppmärksammats att en tredjedel av alla coronafall i Sverige till och med maj månad varit personer som jobbar inom vård och omsorg. Maria Löfgren tycker det är för tidigt att dra slutsatsen att vård- och omsorgsperson varit överrepresenterade.

ANNONS

– Under pandemins första månader så provtogs ju sjukvårdspersonal i mycket högre utsträckning än andra grupper. De antikroppstester som nu genomförs kommer att ge ytterligare en pusselbit, men än så länge är det svårt att göra några tolkningar, säger hon.

Läs även: Folkhälsomyndigheten ser risk för coronaboom i Halland

ANNONS