”Det som pågår nu är VM i kvalificerad gissning. Vi måste våga ta ställning, men också vara beredda att omvärdera våra beslut. Sjukhusets planering inför sommaren gjordes innan regeringen släppte på resandet och vi hade kanske gjort lite annorlunda om vi vetat det”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson med anledning av Folkhälsomyndihetens prognos för Halland.
”Det som pågår nu är VM i kvalificerad gissning. Vi måste våga ta ställning, men också vara beredda att omvärdera våra beslut. Sjukhusets planering inför sommaren gjordes innan regeringen släppte på resandet och vi hade kanske gjort lite annorlunda om vi vetat det”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson med anledning av Folkhälsomyndihetens prognos för Halland. Bild: Johan Persson och Roger Larsson/Arkiv

Folkhälsomyndigheten ser risk för coronaboom i Halland

Halland kan komma att drabbas av ett rejält coronautbrott till följd av sommarens turism. Den dystra bilden målas upp av Folkhälsomyndigheten i en rapport. Smittspridningen förutspås kulminera i augusti, då ett 80-tal personer kan behöva vårdas på sjukhus samtidigt.

ANNONS
|

– Vi hajade förstås till när vi såg rapporten, som beskriver ett potentiellt värstascenario, men så här långt stämmer det inte. Enligt det skulle vi redan nu se ett ökat behov av sjukhusvård, men vi har just nu färre än tio patienter som sjukhusvårdas för covid-19 i Halland, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

I rapporten försöker Folkhälsomyndigheten förutspå vad som kan hända när vi nu börjat resa inom landet igen och många därmed utsätts för fler kontakter och kanske slappnar av i sin följsamhet till olika rekommendationer.

I ett av scenarierna fokuseras på de fyra län som brukar ta emot flest turister i förhållande till sin folkmängd – Halland, Kalmar/Öland, Dalarna och Gotland – och prognosen för dessa län är allt annat än munter.

ANNONS

Förutsatt att Halland har lika många svenska turister som förra sommaren och att dessa kommer från samma områden (främst Västra Götaland, Skåne och Stockholm) förutspås smittspridningen kunna ta rejäl fart i juli och kulminera i augusti.

Trots att mer än hälften av de smittade bedöms få lindriga symtom är Folkhälsomyndighetens prognos att ett 80-tal personer kommer att vara inlagda för sjukhusvård i slutet av augusti. I sammanhanget kan nämnas att det hittills aldrig vårdats fler än 40 covidsjuka samtidigt på sjukhusen i Halland.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenario kan Halland få en smittopp i augusti som resulterar i att ett 80-tal personer behöver sjukhusvård, varav ett tiotal skulle vara kritiskt sjuka.
Enligt Folkhälsomyndighetens scenario kan Halland få en smittopp i augusti som resulterar i att ett 80-tal personer behöver sjukhusvård, varav ett tiotal skulle vara kritiskt sjuka. Bild: Folkhälsomyndigheten

Vill att vården ska rusta sig

Hur ska då Region Halland värdera och agera på Folkhälsomyndighetens scenario? HP fick möjligheten att ställa frågan till Socialstyrelsens beredskapschef Johanna Sandwall i samband med Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

– Vården måste absolut rusta sig för en ökad belastning, svarar hon och fortsätter:

– Det vi ska ta med oss från våren är att vi ska vara bättre förberedda och se till att vi kan hantera olika scenarier. Det är inte över än och vi vet inte hur det kommer att utveckla sig med klustersmitta och lokala utbrott.

VM i kvalificerad gissning

Sjukhuschef Carolina Samuelsson tar dock Folkhälsomyndighetens rapport med viss ro:

– Vi är jättetacksamma för deras expertkunskap, men det är ju vi som är sjukvårdshuvudman och vi måste nu bygga på med det som vi vet och det vi ser. Det kan ju vara så att det inte är äldre och andra riskgrupper som nu reser till Halland och att Hallands invånare och gäster är duktiga på att ha rätt beteende. Och det vanliga inflödet av danskar, tyskar och holländare verkar också utebli, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Det som pågår nu är VM i kvalificerad gissning. Vi måste våga ta ställning, men också vara beredda att omvärdera våra beslut. Sjukhusets planering inför sommaren gjordes innan regeringen släppte på resandet och vi hade kanske gjort lite annorlunda om vi vetat det. Denna sommaren har vi ungefär tio procent fler vårdplatser öppna än en normal sommar, men vi har också en plan för att kunna utöka.

Sjuka turister ska åka hem

Folkhälsomyndighetens prognos bygger på att de turister som behöver läggas in på sjukhus stannar kvar i Halland tills de är redo att skrivas ut. Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström uppgav för HP i förra veckan att turister i behov av sjukhusvård sannolikt kommer att transporteras till sitt hemlandsting. Han uppmanade också besökare som känner symptom på covid-19 att återvända hem på ett säkert sätt.

Läs även: Sjuka turister ombeds åka hem

Läs även: Halland rustar för nya coronautbrott i höst

ANNONS