Hallands befolkning brukar fördubblas i semestertider, men ännu märks inget ökat behov av covidvård på sjukhusen. ”Men räknar vi med den tid det tar för smitta att spridas i flera led så kommer i så fall effekten först om någon månad. Att vi inte ser någon påverkan ännu är förstås ändå något positivt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.
Hallands befolkning brukar fördubblas i semestertider, men ännu märks inget ökat behov av covidvård på sjukhusen. ”Men räknar vi med den tid det tar för smitta att spridas i flera led så kommer i så fall effekten först om någon månad. Att vi inte ser någon påverkan ännu är förstås ändå något positivt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström. Bild: Fredrik Magnusson och Jari Välitalo/Arkiv

Sjuka turister ombeds åka hem

Oron för att coronasjuka turister ska belasta den halländska sjukvården har ännu inte besannats.
– Men reser man till Halland så hoppas jag att man tänkt igenom hur man ska ta sig hem om man insjuknar, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

ANNONS
|

Normala somrar brukar Hallands befolkning fördubblas under semesterperioden och mycket tyder på att det inte blir annorlunda i år. Eftersom även vårdpersonal behöver semester har det funnits en oro för att coronasmittan ska ta fart samtidigt som vården går på sparlåga.

Läs mer: Turisterna ett orosmoment för halländska vården

– Än så länge ser vi inget ökat behov av covid-vård som kan kopplas till turismen. I och med att vi ökat testningen så ser vi också fler fall, men det bästa måttet på pandemins intensitet är antalet som behöver läggas in på sjukhus och där ser vi ingen ökning, säger Martin Engström.

ANNONS

För tidigt dra slutsatser

Med tanke på att det kan ta ett par veckor från smittotillfället till sjukdomen bryter ut tycker han dock det är för tidigt att dra några stora slutsatser.

– Och räknar vi med den tid det tar för smitta att spridas i flera led så kommer i så fall effekten först om någon månad. Att vi inte ser någon påverkan ännu är förstås ändå något positivt, säger Martin Engström.

Läs även: App ska förebygga smittspridning i Halland

Viktigt att testa sig och varna andra

Hur bör man då tänka som gäst i Halland om man börjar känna typiska covid 19-symptom, såsom feber, hosta, andningsbesvär och smak- och luktbortfall?

– Det första man ska göra är att testa sig. Visar det sig då att man har covid-19 så ska man dels bege sig hem och hålla sig isolerad, dels informera de personer man träffat om att man riskerat att smitta dem, säger Martin Engström.

Men har man rest med tåg så är det ju inte lätt att ta sig hem utan att riskera att smitta andra?

– Nej, och det är det här vi har pratat om hela tiden. Var och en måste ta ansvar för att minimera smittspridningen och då måste man också ha tänkt igenom hur man ska resa hem om man insjuknar.

ANNONS

Transporteras hem från sjukhus

Även de turister som behöver vårdas på sjukhus kan räkna med att transporteras hem.

– Men det är inte specifikt för covid-19. Behöver man ligga på sjukhus en längre tid så är det inte ovanligt att vi tar kontakt med hemlandstinget för att diskutera hemtransport. Patienterna vill ofta själva då komma hem och vara nära sin anhöriga, säger Martin Engström.

ANNONS