Med appen A day in Halland ska såväl turister som permanentboende kunna kontrollera hur befolkat besöksplatserna är innan avfärd.
Med appen A day in Halland ska såväl turister som permanentboende kunna kontrollera hur befolkat besöksplatserna är innan avfärd. Bild: Joakim Kullberg

App ska förebygga smittspridning i Halland

HP berättade nyligen om hur Halmstad kommun ska uppnå social distansering genom skyltar. Region Halland lanserar nu en app som ska hålla besökare uppdaterade om trängsel i realtid.

ANNONS
LocationHalland||

Lösningarna på olika praktiska problem har under coronakrisen i många fall hittats i det digitala. Region Halland hoppas på detta även gällande något så jordnära som sol och bad.

– Appen är släppt nu och finns på både App store och Google play, men vi har inte gått ut med det i marknadsföring ännu, säger Region Hallands utvecklingsdirektör Bo-Josef Eriksson.

Tanken är att såväl bosatta som turister i Halland, genom appen som heter A day in Halland, ska kunna få information om vilka stränder det just nu är mycket folk på och vilka det är mindre på, och därmed sannolikt även mer smittsäkra.

ANNONS

– Vi tror att Halland kommer att få mycket besökare i sommar. Dels med tanke på restriktionerna mot utomlandsresor och de lyfta restriktionerna för resor inrikes, menar Eriksson.

LÄS MER:Turisterna ett orosmoment för halländska vården

Genom uppdateringar från regionens smittskyddsavdelning och rapportering från kommunerna ska applikationen hålla besökare uppdaterade och därigenom, hoppas Eriksson, bidra till att besökare upptäcker nya, mindre besökta platser i länet.

– Än så länge har vi bara samarbete med Halmstad och Varberg som rapporterar hur mycket folk det är på platserna till oss, men vi håller på att etablera det med de andra kommunerna också.

Vad det lider är ambitionen att detta ska ske automatiskt utan manuell rapportering från kommunerna, men någon sådan lösning finns ännu inte.

A day in Halland släpptes i början på förra veckan och har hittills laddats ner drygt 800 gånger. Region Halland planerar att börja marknadsföra den på fredagen.

– Bara att folk har appen, gärna med push-notiser på, gör att vi ska kunna hålla folk uppdaterade, säger Bo-Josef Eriksson.

ANNONS