Så ser Region Halland på frågetecknen kring nya vaccinet

Region Halland ändrar i nuläget ingenting i sin planering med anledning av de frågetecken som uppstått kring läkemedelsförsäkringen för det nya covid-19-vaccinet från Moderna. Regionen ”räknar med att frågan kommer att vara löst” innan det blir aktuellt att använda vaccinet.

ANNONS
|

Flera regioner har slagit bakut med anledning av att det vaccin från företaget Moderna som snart rullas ut i Sverige inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Att företaget inte tecknat försäkringen innebär att kostnader för eventuella biverkningar och skador av vaccinet riskerar att landa hos regionerna.

Visserligen har socialminister Lena Hallengren muntligen lovat att staten står för kostnaderna om det skulle uppstå några sådana, men flera regioner har meddelat att de inte nöjer sig med det svaret utan tänker avvakta med att använda vaccinet tills dess att frågan är helt klarlagd.

– Vi kan inte hålla på att lyssna på vad olika ministrar säger på presskonferenser – ett beslut, tack, säger exempelvis Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna, till TT.

ANNONS

LÄS MER:Regioner kan stoppa Modernas vaccin

Även i Region Halland har frågan varit uppe till diskussion och man hoppas på ett frågan kommer att bli helt löst så snart som möjligt.

– Vi kommer inte förändra något i vår planering i nuläget, säger kommunikationschefen Johanna Wiechel-Steier.

Men samtidigt är regionen inte helt till freds med att försäkringsfrågan hänger i luften.

– Men vi räknar med att frågan kommer att lösas. Det är trots allt ett tag kvar innan det är aktuellt för oss att ta det här vaccinet i bruk, säger Wiechel-Steier.

Enligt Wiechel-Steier kommer Modernas vaccin att anlända till Region Halland under de närmaste dagarna.

”Det första som kommer blir i små mängder (likt när vi fick det första vaccinet). Vilka det går till är ännu inte helt klart”, kompletterar hon i en skriftlig kommentar.

Att Modernas vaccin inte omfattas av läkemedelsförsäkringen ska ses mot bakgrund av att företaget inte tidigare varit aktivt i Sverige eller Europa förklarar Robert Ström som vd på Svenska Läkemedelsförsäkringen AB.

– De har fullt upp och har ännu inte hunnit fram till frågan om läkemedelsförsäkring i Sverige. Men jag räknar med att de kommer att teckna en försäkring under året som kommer. Jag har varit i kontakt med dem och de är inte avvisande, säger Robert Ström.

ANNONS

Enligt Ström omfattar läkemedelsförsäkringen 99,5 procent av de läkemedel som säljs på den svenska marknaden.

– Huvudsaken just nu är att Lena Hallengren har lovat att staten tar kostnader i de fall när försäkring inte finns, säger Robert Ström.

Vaccintillverkarna Pfizer och Astra Zeneca omfattas sedan tidigare av läkemedelsförsäkringen.

Löftet från Lena Hallengren upprepades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

– Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff, sade hon då.

LÄS MER:Regeringen garanterar Modernas vaccin

Regeringen ska också ge Kammarkollegiet i uppdrag att komplettera läkemedelsförsäkringen fram till dess att regeringsbeslutet finns på plats.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, är nöjd med socialministerns besked.

– Det är ett välkommet besked att man har en lösning som man presenterar från regeringens håll, säger hon i en kommentar till TT.

Det vaccin som hittills använts vid vaccineringarna i Halland kommer från Pfizer/Biontech och omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Ytterligare information från regeringen väntas under torsdagen.

ANNONS