Vaccineringen med Modernas vaccin kan försenas i vissa regioner om inte regeringen kommer med ett beslut i försäkringsfrågan för vaccinet. Arkivbild.
Vaccineringen med Modernas vaccin kan försenas i vissa regioner om inte regeringen kommer med ett beslut i försäkringsfrågan för vaccinet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Regioner kan stoppa Modernas vaccin

Åtminstone två regioner kommer inte att inleda vaccineringen med Modernas vaccin så länge regeringens beslut om försäkringsfrågan för vaccinet dröjer. Detta trots att socialminister Lena Hallengren lovat att staten ska täcka kostnaderna för eventuella biverkningar av vaccinet.

ANNONS

– Vi kan inte hålla på att lyssna på vad olika ministrar säger på presskonferenser – ett beslut, tack, säger Ulf Berg (M) regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) lovade för en månad sedan att staten kommer att stå för kostnaderna för eventuella biverkningar och skador av Modernas vaccin, som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Men när vaccinet i dagarna börjar anlända till regionerna finns ingen lag eller något klart besked – något som gör att Region Dalarna inte tänker inleda vaccineringen med Modernas vaccin förrän ett sådant beslut finns, något som Ekot var först med att rapportera om.

ANNONS

– För en månad sedan sa man att man skulle ordna till det. Nu är vaccinet på väg och fortfarande har man inte levererat. Det är regeringen som ska kritiseras för sin senfärdighet, säger Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande, till TT.

"Måste finnas beslut"

TT: Regeringen har lovat att man ska stå för kostnaderna, är inte det tillräckligt?

– Hypotetiskt, om regeringen skulle falla i morgon – då är löftet värt noll. Det måste finnas ett beslut från regeringen där det klart och tydligt framgår att staten tar ansvar, inte ett löfte från en minister som kan ha fått sparken i morgon, det är jag inte intresserad av.

Ulf Berg säger att det hypotetiskt skulle kunna kosta Region Dalarna miljardbelopp om något gick fel med vaccinet.

"Bråttom"

Modernas vaccin väntas komma till Region Dalarna under torsdagen eller fredagen. Men så länge det inte finns ett beslut kommer det inte att användas.

– Jag lever fortfarande med en förhoppning att regeringen ska kunna haspla ur sig ett beslut så att vi vågar börja använda vaccinet. Men det är bråttom, säger Ulf Berg.

Inte heller Region Västra Götaland tänker använda Modernas vaccin om inte regeringen fattar ett formellt beslut.

– Det måste vara beslutat innan vi beslutar oss för att starta vaccineringen, säger Kristina Rygge, vaccinsamordnare i regionen, till Dagens Nyheter.

ANNONS

Till Ekot säger Lena Hallengren:

– Jag kan inte vara tydligare än att säga att regeringen garanterar att vi ska stå för den kostnaden. Att det ska inte vara någon skillnad om vaccinet omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen eller inte, och att det ska kunna ske retroaktivt.

"Behöver tydliga besked"

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppmanar regeringen att skyndsamt åtgärda problemet.

"Innan regionerna påbörjar vaccinering med Modernas vaccin måste alla invånare vara trygga med att de kan få hjälp och ersättning i samband med eventuella biverkningar och skador som kan uppstå. Det ansvaret vilar på regeringen och vi behöver tydliga besked nu", säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

Marie Carlsson/TT

ANNONS