Så laddar Gekås i Ullared för framtiden

En väg från huvudlagret mot varuhuset, fler platser för husbilar och servicebyggnader för bilister. Det är några av Gekås senaste planer.

ANNONS
|

Gekås fortsätter att breda ut sig. Senaste planerna handlar om att anlägga fler ställplatser för husbilar och husvagnar, anlägga ett nytt campingområde, en serviceinrättning för tankning, biltvätt och servicehall. Dessutom vill Gekås ledning anlägga en ny väg mellan Gekås huvudlager och varuhuset.

– Det är ett sätt att slippa ha godstransporter genom samhället, säger Jan Wallberg, Gekås koncern-vd.

Huvudlagret ligger utmed väg 153, mitt emot den nya brandstationen. Den planerade vägen är tänkt att gå därifrån, genom skogen för att komma ut i närheten av Hedevi idrottsplats.

På samma områdesom campingens incheckning ligger på i dag, utmed väg 154, är det tänkt att servicebyggnader och ny bensinstation skulle kunna ligga.

ANNONS

– Den mack som finns i dag i samhället fungerar jättebra, men när det är mycket trafik till exempel på sommaren, skulle det underlätta med ytterligare en mack, säger Jan Wallberg.

Mellan incheckningen och reservplatserna vid Hedevi vill Gekås utöka campingen och på längre sikt ha möjlighet att bygga stugor.

När kommunstyrelsensammanträdde i tisdags var man positiv till planerna och sade ja till att planarbetet påbörjas. Steg ett är att upprätta ett planprogram. Dessutom kräver planerna på en ny förbindelseväg att det görs en trafikanalys. Det tänkta planområdet är cirka 60 hektar stort och är som längst 1,3 kilometer långt och som mest 800 meter brett.

Kultur- och fritidsförvaltningen som har yttrat sig över förslaget har pekat att det är viktigt att utbyggnaden inte påverkar föreningslivet, exempelvis Ullareds IK och Brukshundsklubben som i dag har sin verksamhet i området. Motionsspåret som går genom området kommer att skäras av om en ny förbindelseväg mellan Gekås och Gekås lager anläggs. Förvaltningen vill att det avsätts pengar för en ny sträckning av spåret.

Miljö- och hälsoskyddskontoret påpekar att det söder om det tänkta planområdet finns två områden som det eventuellt finns förorenad mark på. I den norra delen av området måste radonrisken utredas eftersom det finns hög risk för radon. Det finns även risk för översvämningar i området och detta måste också utredas. Vivab påpekar att det är viktigt att man tar hänsyn till att det finns ett vattenskyddsområde i anslutning till väg 153.

ANNONS

Utöver de senastpresenterade planerna vill Gekås-koncernen bygga lägenhetsmotell på marken strax nordost om varuhuset, väster om kyrkan och församlingshemmet i Ullared.

Det handlar om sammanlagt 54 lägenheter, fördelade på tre byggnader. Byggnaderna ska förutom lägenheter för turister rymma personalboende och möjligheter för busschaufförer att vila upp sig medan resenärerna besöker varuhuset. Om planerna förverkligas kommer den byggnad som kallas Gula villan att rivas.

Dessutom har Gekåsplaner på att bygga ut sitt hotell i korsningen mellan väg 153 och Danska vägen, med en ny byggnad, dubbelt så många rum som i dag och fler konferensutrymmen. Den nya byggnaden är tänkt att ligga på andra sidan Danska vägen. Hotellutbyggnaden är den av de tre projekten som ligger först i planeringen.

– Min förhoppning är att detaljplanearbetet för hotellet inte tar mer än ett år då skulle utbyggnaden av hotellet vara klar om ett par år, säger Jan Wallberg.

– Jag har respekt för att planprocessen tar tid. Det är därför vi försöker tänka långsiktigt.

ANNONS